Możesz nie mieć nic… Ale jeśli masz pasje… to tak jak byś miał wszystko…

Bez mięsa / Without meat Deser/Dessert USA / USA

Krakersy Pana Rafała

Czy wiesz, że krakersy zostały wynalezione w Nowej Anglii? Zgadza się, to dzieło Nowego Świata. W 1792 roku John Pearson z Newburyport w stanie Massachusetts przygotował krakersowy produkt chlebowy z samej mąki i wody, którą nazwał „chlebem pilotowym”. Jego wypiek stał się hitem wśród żeglarzy, żołnierze, ze względu na długi okres trwałości, stał się również znany jako „hardtack” lub „biszkopt morski”.Prawdziwy przełom w ewolucyjny krakersa nastąpił w 1801 r., Kiedy inny piekarz z Massachusetts, Josiah Bent, wypalił partię ciastek w swoim ceglanym piecu. Trzaskający hałas wydobywający się z pieca gdzie piekły się herbatniki, zainspirował go do nadania im nazwy ” krakersy”. Dziś krakersy są wszędzie i jest ich niezliczona ilość rodzajów i smaków.Zapraszam na moje krakersy.

  • ? – 25 sztuk
  • ⏰ – 30 minut ➕ czas dla ciasta
  • ?? – USA

Składniki

  • ✅ 225 g mąki 00
  • ✅ 1/4 łyżki proszku do pieczenia
  • ✅ 1/2 łyżeczki suchych drożdży
  • ✅ 1 łyżeczka soli
  • ✅ 2 łyżki miodu
  • ✅ 100 ml letniej wody
  • ✅ 50 g stopionego masła
  • ✅ 3 łyżki nasion czarnuszki
  • ✅ 3 łyżki suszonego tymianku
  • ✅ Oliwa z oliwek

?️ Przygotowanie

  • ?️ Mąkę wymieszaj z solą, proszkiem do pieczenia.
  • ?️ Drożdże wsyp do wody i pozostaw na ok. 10 minut.
  • ?️ Do roztopionego masła dodaj miód, tymianek i czarnuszkę.
  • ?️ Kiedy powstanie zawiesina z drożdży, wlej ją do mąki, dodaj masło i zacznij wyrabiać ciasto.
  • ?️ Wyrabiaj je minimum 10 minut, następnie włóż je do miski, przykryj i pozostaw na ok. 60 minut.
  • ?️ Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, połóż ciasto i rozwałkuj ciasto, tak cienko, jak to możliwe.
  • ?️ Skrop całość oliwą i pokrój nożem do pizzy na kawałki.
  • ?️ Rozgrzej piekarnik do 200-220 stopni.
  • ?️ Włóż blaszkę na ok. 9-12 minut, piecz do momentu, kiedy krakersy będą złoto-brązowe.
  • ?️ Wyciągnij z piekarnik i pozwól im ostygnąć, choć będzie z tym ciężko.
  • ? Gotowe.

Smacznego

Zaprasza na kulinarną grupę na Facebook „Facet w kuchni – gotowanie pod wpływem” link znajdziesz pod zdjęciem

https://www.facebook.com/groups/752650905180228/?ref=share

RafalCook

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak powstała Twoja ulubiona potrawa❓ Czy wiesz, skąd pochodzi sushi, pierogi, czy spaghetti❓ Każda potrawa ma swoją historię, która sięga czasów sprzed wieków. Na moim kanale na YouTube i Blogu staram się odkrywać tajemnice ulubionych dań z różnych krajów.

Pierogi - jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej - mają swoje korzenie w Azji Środkowej. Początkowo były to małe kawałki ciasta, wypełnione mięsem lub warzywami, gotowane w wodzie. Z czasem pierogi zyskały na popularności w Europie Wschodniej, a dziś są uwielbiane na całym świecie.

Sushi - popularne danie kuchni japońskiej, powstało w VII wieku, kiedy to ryby były przechowywane w beczkach z ryżem, aby zachować ich świeżość. Z czasem ryż stał się stałym składnikiem sushi, a danie zyskało na popularności nie tylko w Japonii, ale na całym świecie.

Spaghetti - danie kuchni włoskiej, ma swoje korzenie w Chinach. W wiekach przed naszą erą Chińczycy jedli makaron z mąki pszennej, który był wytwarzany w specjalnych formach. W XIII wieku Marco Polo sprowadził makaron do Włoch, gdzie stał się popularnym daniem.

I wiele, wiele innych, które znajdziesz na stronie

Tak wiele potraw ma swoją historię, a odkrywanie jej może być fascynującym doświadczeniem. Warto poznać tło kulinarnych tradycji, które ukształtowały nasze ulubione dania.

A Ty mój drogi czytelniku - podglądaczu jakie potrawy uwielbiasz ❓Czy znasz ich historię❓ Podziel się swoimi ulubionymi daniami i ich historią w komentarzach.

Zapraszam.

Możesz również polubić…

1 komentarz

Skomentuj

[instagram-feed]