TRUSKAWKOWA ZEBRA – ciasto bez pieczenia!

Myślałam, że truskawkowe ciasta na blogu już pojawiać się nie będą, a jednak cały czas w domu goszczą wypieki z ich dodatkiem.

No i szkoda mi nie fotografować, skoro każde ciasto za każdym razem inne i za każdym razem równie pyszne!

Dziś przygotowałam dla Was przepis na pyszną, truskawkową zebrę – genialne ciasto bez pieczenia!

Kruche herbatniki przełożone truskawkową masą i słodkim kremem mascarpone tworzą fantastyczną całość, której żaden łasuch się nie oprze!

 

Gorąco polecam!

SKŁADNIKI:

* herbatniki – 1 duże op / ok. 300 g

* truskawki – 1 kg

* cukier – 4-5 łyżek ( do smaku )

* żelatyna – 4,5 pełne łyżeczki

* mascarpone – 250 g

* cukier puder – 2 łyżki

* żółtko – 1 szt 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Oczyszczone truskawki zasypujemy cukrem, blendujemy i podgrzewamy.

W ciepłym rozpuszczamy żelatynę ( hartują wcześniej, nie dodajemy wody ).

Pamiętajcie, żeby żelatyny nie wlewać do wrzątku, bo straci właściwości!

Odstawiamy do tężenia.

Blachę wykładamy warstwą herbatników.

Wylewamy porcję musu, wygładzamy, przykrywamy kolejną warstwą – postępujemy tak do wykończenia składników.

Zimne mascarpone ucieramy z żółtkiem i cukrem pudrem, dekorujemy ciasto, mocno chłodzimy.

Smacznego!


You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress