Tzatziki. Przepyszny grecki dip.

Przepis na przepyszny grecki dip, idealny dodatek do grillowanych potraw. Mój ulubiony letni sos, kremowy i orzeźwiający w smaku. Ten klasyczny grecki sos również fantastycznie komponuje się z pieczonymi ziemniakami lub warzywami, ja uwielbiam go jako dodatek do cukinii w cieście. Przepis na nią znajdziecie również na blogu oraz moim kanale YouTube.

SKLADNIKI:

  • 1 WĘŻOWY OGÓREK
  • GARŚĆ KOPERKU
  • 1 ZĄBEK CZOSNKU LUB WEDŁUG UZNANIA
  • 1 ŁYŻKA OCTU WINNEGO
  • 2 ŁYŻKI OLIWY Z OLIWEK
  • 250 ML, 1 SZKLANKA JOGURTU GRECKIEGO
  • SOL I PIEPRZ DO SMAKU
ZAPRASZAM RÓWNIEŻ DO OBEJRZENIA FILMU

WYKONANIE:

OGÓREK OBRAĆ I ZETRZEĆ GO NA TARCE O GRUBYCH OCZKACH. STRATY OGÓREK PRZEŁOŻYĆ DO MISKI, DODAĆ ODROBINĘ SOLI ORAZ OCET. DOBRZE WYMIESZAĆ I ODSTAWIĆ NA BOK NA 15 MINUT. PO TYM CZASIE OGÓRKI WYPUSZCZA SOK, KTÓRY NALEŻY DOBRZE ODCISNĄĆ.

DO OSOBNEJ MISKI WLAĆ JOGURT I PRZYPRAWIĆ GO PIEPRZEM, DODAĆ OLIWĘ, POSIEKANY KOPEREK ORAZ PRZECIŚNIĘTY PRZEZ PRASKĘ CZOSNEK.

NA KONIEC DODAĆ DOBRZE ODCIŚNIĘTE Z SOKU OGÓRKI. CALOSC DOBRZE WYMIESZAĆ.

SOS SPRÓBOWAĆ I EWENTUALNIE DOPRAWIĆ DO SMAKU SOLĄ I PIEPRZEM.

PODAWAĆ SCHŁODZONY.

SMACZNEGO!


Komentarze

Leave a Reply

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.

Design a site like this with WordPress.com
Rozpocznij