Tatar z łososia z oliwą

…na przystawkę …na kolację …na przyjęcia …na Wigilię …na postne dni

Tatar z łososia to nic innego, jak drobno posiekany filet rybny z dodatkami i przyprawami😉 Jest smaczny, szybki w przygotowaniu i efektownie wygląda. Dobrze smakuje z pieczywem (chlebem, bagietką, ciabattą, grzankami, pieczywem czosnkowym). Zależnie od upodobań Twoich lub Twoich gości, do przygotowania możesz użyć wędzonego lub surowego łososia, bądź połączyć oba mięsa „pół na pół”. 

 

 

Składniki na 2-3 porcje:

  • 200 g wędzonego łososia
  • 1 mała cebulka (np. szalotka, dymka)
  • mały ogórek konserwowy
  • świeży koperek
  • sok z połówki cytryny
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • pieprz
  • łyżeczka sosu sojowego (lub szczypta soli do smaku)

 

Łososia, cebulę, ogórek i koperek drobno posiekaj. Przełóż do miski. Dodaj sok z cytryny, oliwę oraz pieprz i sos sojowy. Całość dokładnie wymieszaj. Przełóż do miseczki przygotowanej do podania lub uformuj i ułóż na talerzu. Przechowuj w lodówce.

 

Możesz nadać potrawie dowolny wygląd, np. podając w miseczce… tworząc dłońmi małe kule… formując kształt przy pomocy miseczki lub foremek do wykrawania kruchych ciasteczek.

Do dekoracji polecam: kiełki, natkę pietruszki, koperek, szczypiorek, ziarna sezamu lub czarnuszki.

Jeśli lubisz, możesz zaostrzyć smak tatara dodatkiem musztardy lub chrzanu.

 


 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *