Świeże warzywa i owoce to postawa przetworów, ale to nie wystarczy jeśli nie zadbamy odpowiednio o słoiki i zakrętki. Słoiki nie mogą być ani pęknięte ani wyszczerbione. Zakrętki używamy nie więcej niż 3 razy, potem stają się nieszczelne i powyginane, a to sprawia że dostaje się powietrze i nasza praca pójdzie na marne, nakrętki na których pojawiła się rdza również wyrzucamy.
Gumki do słoików myjemy tylko w chłodnej wodzie, nie mogą być popękane sparciałe lub porozciągane. Słoiki i zakrętki myjemy w ciepłej wodzie z płynem do mycia naczyń.
Wyparzanie słoików: Słoiki zalewamy wrzątkiem do 3/4 wysokości słoika i zakręcamy. Zakładamy kuchenną rękawicę i energicznie wstrząsamy słoikiem i wylewamy wodę.
II sposób: Poodkręcane słoiki wstawiamy do zimnego piekarnika nastawiamy go na 100 stopni C , po około 20 min. wyłączamy piekarnik i po wystygnięciu wyciągamy słoiki.
III sposób: Wkładamy słoiki do zmywarki i włączamy ją na najwyższą temperaturę, ale nie wkładamy detergentu ( kapsułki). Gumki przecieramy spirytusem ( 70 %) i odkładamy do wyschnięcia. Gdy zakrętki przechodzą zapachem poprzedniego przetworu zalewamy je wodą z dodatkiem cytryny i zostawiamy aby się zagotowały. Wyjmujemy je po 15 min. od zagotowania i wycieramy. Możemy je również przetrzeć spirytusem.