Przepis na bardzo szybką do zrobienia zupę z cukinii, z przyprawa curry. Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw, daje ona wiele możliwości, można wyczarować z niej ogromna ilość dan. Od bigosu, pasztetu czy keczupu, po zwykłą zupę. Delikatny i prawie neutralny smak cukinii, świetnie przyjmuje i komponuje się z ostrzejszymi smakami przypraw czy ziół, dlatego lubię do tej zupy dodawać te bardziej odważne smaki, dla kontrastu.
SKŁADNIKI:
- OKOŁO 800 G CUKINII
- 1 CEBULA
- 500 ML WYWARU MIĘSNEGO LUB WARZYWNEGO
- 4 – 5 ŁYŻEK ŚMIETANY LUB WEDŁUG UZNANIA
- 2 ŁYŻKI MASŁA
- SOL I PIEPRZ DO SMAKU
- OKOŁO 1 ŁYŻECZKI PRZYPRAWY CURRY
WYKONANIE:
CUKINIE UMYĆ I POKROIĆ W PLASTRY. CEBULE OBRAĆ I POKROIĆ W KOSTKĘ.
W GARNKU ROZPUŚCIĆ MASŁO I ZESZKLIĆ NA NIM CEBULKĘ. DO ZESZKLONEJ CEBULI DODAĆ CUKINIĘ I RAZEM PODDUSIĆ 3 – 4 MINUTY. DO PODDUSZONYCH WARZYW DODAĆ PRZYPRAWY I CALOSC ZALAĆ WYWAREM. GARNEK PRZYKRYĆ POKRYWKĄ I ZUPĘ GOTOWAĆ 25 MINUT. UGOTOWANA ZUPĘ ŚCIĄGNĄĆ Z GRZANIA I ZBLENDOWAĆ NA KREM, RĘCZNYM BLENDEREM.
ZUPĘ PODAWAĆ ZE ŚMIETANĄ. SERWOWAĆ Z GRZANKAMI LUB PTYSIOWYM GROSZKIEM.
SMACZNEGO!
Leave a Reply