Tradycyjne danie kuchni koreańskiej, pełniące rolę przystawki lub składnika służącego do przygotowywania innych potraw. Kimchi to koreański odpowiednik naszych kiszonek. Jednak cechuje się wyrazistszym i pikantniejszym posmakiem. Pikantność uzyskuję się dzięki zawartości ostrej papryki, tartego imbiru i czosnku.
Kimchi to jedna z tych potraw, która powinna częściej gościć w naszej diecie i na naszych stołach. Proces fermentacji zapewnia dobroczynne właściwości dla żołądka, jelit i całego przewodu pokarmowego. Potrawa jest niskokaloryczna, zawiera mnóstwo witaminy C i błonnika. Stąd też w Korei przygotowuje się olbrzymie zapasy kimchi na zimę, kiedy trzeba wzmocnić swoją odporność poprzez stosowanie wartościowej diety.
Zdrowa moda na kimchi.
To tradycyjne danie kuchni koreańskiej już od dobrych kilku lat jest jednym z najmodniejszych dań w Polsce. Wynika to z większego zainteresowania społeczeństwa zdrową żywnością, kuchnią wegetariańską i wegańską oraz prozdrowotnymi właściwościami poszczególnych potraw. W tym wypadku kimchi zajmuje jedną z najlepszych pozycji w rankingu.
Od lat wiadomo, że wszelkiego rodzaju kiszonki mają bardzo wysoką wartość odżywczą, wspomagają nasze trawienie, wchłanianie, chronią przed wirusami i bakteriami, a także wzmacniają pracę jelit. W czasie pandemii zainteresowanie naturalnymi sposobami budującymi naszą odporność i wzmacniającymi organizm jeszcze dodatkowo wzrosło. Dlatego nie dziwi wysyp małych działalności skupionych na produkcji i sprzedaży kimchi, jak również zainteresowanie odbiorców tym daniem. W kraju, w którym kiszenie kapusty czy ogórków wydaje się być narodową tradycją, kimchi pojawia się jako egzotyczna odmiana naszej kiszonki. Podstawą tego dania jest kapusta pekińska, a dodatkami mogą być zarówno marchew, cebula, por, orzechy, imbir czy chociażby jabłka lub gruszki. W zasadzie wszystko zależy od wyobraźni przygotowującego potrawę.
Do przygotowania kimchi przyda się jednak jeszcze mąka ryżowa i gochugaru czyli tradycyjna przyprawa azjatycka, rodzaj sproszkowanej koreańskiej papryki chilli. Kupione kimchi może się okazać zbyt ostre dla wielu osób, jednak nie jest to potrawa skomplikowana i zdecydowanie warto pokusić się o jej samodzielne przygotowanie w domu. Zyskujemy wówczas możliwość dopasowania poziomu ostrości dania do własnych preferencji, a przy okazji oszczędzamy, gdyż cena gotowego kimchi utrzymuje się na poziomie 15-30 zł. za ok. 300 g produktu.
Bardzo dobry przepis !!!!!!!
Kto nie próbował kimchi ten nie wie za co kochamy kuchnię koreańską. Warte spróbowania chociaż raz, aby upewnić się że smakuje albo nie
mam fajny przepis na kimchi z Kiszonych Specjalow robia w wersji koreanskiej i polskiej
Kimchi bez gochugaru lub gochujang to nie kimchi.