Kocham lato za te młode warzywa!
Młoda marchewka, ziemniaki, groszek cukrowy z własnego ogródka, fasolka szparagowa, bób, młoda kapusta i koper!
No i zioła z ogródka!
Tak – to zdecydowanie moje ukochane smaki lata!
Dziś przygotowałam dla Was fantastyczny przepis na przepyszną kruchą tartę z pietruszkowym, domowym pesto i młodymi warzywami.
Mamy marchew, pietruszkę i groszek cukrowy z własnego ogródka.
Dla przełamania smaku jest też feta i oliwa z dodatkiem czerwonego pieprzu.
Całość tworzy fantastyczną, świeżą kompozycję, której nikt się nie oprze!
Jest to danie, które nie tylko świetnie smakuje, ale i fantastycznie wygląda.
Z całą pewnością zaskoczy wszystkich domowników!
A tarta ta stanie się jednym z ulubionych, letnich dań.
SKŁADNIKI:
CIASTO:
* mąka pszenna – 180 g
* Oliwa – 70 g
* śmietana kwaśna, gęsta 18% – 80 g
* sól – 1 płaska łyżeczka
PESTO:
* Oliwa – ok. 125 ml
* migdały bez skórki – 1 duża garść
* czosnek – 3 ząbki
* natka pietruszki – 2 duże garści
* sok z cytryny
* sól, pieprz
NADZIENIE:
* młode marchewki – 5-6 szt
* młoda pietruszka ( korzeń ) – 5-6 szt
* groszek cukrowy – 1 garść
* feta – ok. 150 g *
* Oliwa – 100 ml
* czerwony pieprz, sól , harissa, cukier
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO:
Składniki na ciasto dokładnie zagniatamy ( można to robić w malakserze ).
Wylepiamy formę, chłodzimy.
PESTO:
Do blendera wlewamy oliwę i dodajemy migdały.
Dodajemy natkę pietruszki, czosnek, sok z cytryny oraz odrobinę soli i pieprzu ( w razie potrzeby doprawiamy już po zmiksowaniu ).
Blendujemy tak, by kawałki migdałów były jeszcze wyraźnie wyczuwalne.
NADZIENIE:
Młode warzywa oczyszczamy ( pamiętajcie, że marchewkę i pietruszkę wystarczy tylko wyszorować ostrą ściereczką ).
Na patelnię wlewamy oliwę, dodajemy czerwony pieprz i wrzucamy warzywa ( można dodać ząbek czosnku! ).
Odrobinę solimy, dodajemy harissę oraz szczyptę cukru i przesmażamy.
CAŁOŚĆ:
Ciasto smarujemy obficie pietruszkowym pesto.
Układamy warzywa, polewamy oliwą z patelni.
Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 30 minut.
Posypujemy fetą i świeżymi ziołami.
Zajadamy na gorąco!
Pycha!
Zobaczcie też inne, fantastyczne tarty na blogu!
No Comments