TARTA Z PIETRUSZKOWYM PESTO I PIECZONYMI, MŁODYMI WARZYWAMI

Kocham lato za te młode warzywa!

Młoda marchewka, ziemniaki, groszek cukrowy z własnego ogródka, fasolka szparagowa, bób, młoda kapusta i koper!

No i zioła z ogródka!

Tak – to zdecydowanie moje ukochane smaki lata!

Dziś przygotowałam dla Was fantastyczny przepis na przepyszną kruchą tartę z pietruszkowym, domowym pesto i młodymi warzywami.

Mamy marchew, pietruszkę i groszek cukrowy z własnego ogródka.

Dla przełamania smaku jest też feta i oliwa z dodatkiem czerwonego pieprzu.

Całość tworzy fantastyczną, świeżą kompozycję, której nikt się nie oprze!

Jest to danie, które nie tylko świetnie smakuje, ale i fantastycznie wygląda.

Z całą pewnością zaskoczy wszystkich domowników!

A tarta ta stanie się jednym z ulubionych, letnich dań.

 

SKŁADNIKI:

CIASTO:

* mąka pszenna – 180 g

* Oliwa – 70 g

* śmietana kwaśna, gęsta 18% – 80 g

* sól – 1 płaska łyżeczka

PESTO:

* Oliwa – ok. 125 ml

* migdały bez skórki – 1 duża garść

* czosnek  – 3 ząbki

* natka pietruszki – 2 duże garści

* sok z cytryny

* sól, pieprz

NADZIENIE:

* młode marchewki – 5-6 szt

* młoda pietruszka ( korzeń ) – 5-6 szt

* groszek cukrowy – 1 garść

* feta – ok. 150 g *

* Oliwa – 100 ml

* czerwony pieprz, sól , harissa, cukier

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Składniki na ciasto dokładnie zagniatamy ( można to robić w malakserze ).

Wylepiamy formę, chłodzimy.

PESTO:

Do blendera wlewamy oliwę i dodajemy migdały.

Dodajemy natkę pietruszki, czosnek, sok z cytryny oraz odrobinę soli i pieprzu ( w razie potrzeby doprawiamy już po zmiksowaniu ).

Blendujemy tak, by kawałki migdałów były jeszcze wyraźnie wyczuwalne.

NADZIENIE:

Młode warzywa oczyszczamy ( pamiętajcie, że marchewkę i pietruszkę wystarczy tylko wyszorować ostrą ściereczką ).

Na patelnię wlewamy oliwę, dodajemy czerwony pieprz i wrzucamy warzywa ( można dodać ząbek czosnku! ).

Odrobinę solimy, dodajemy harissę oraz szczyptę cukru i przesmażamy.

CAŁOŚĆ:

Ciasto smarujemy obficie pietruszkowym pesto.

Układamy warzywa, polewamy oliwą z patelni.

Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 30 minut.

Posypujemy fetą i świeżymi ziołami.

Zajadamy na gorąco!

Pycha!

Zobaczcie też inne, fantastyczne tarty na blogu!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress