Gołąbki pieczone w piekarniku


Gołąbki pieczone z piekarnika to klasyka polskiej kuchni, są bardzo pyszne smakują wyjątkowo.
Polecam przygotować tą metodą zamiast w garnku.

Składniki

• główka młodą kapustę
• 1kg mięsa karkówki wieprzowej
• 2 jajka
• 3 łyżki bułki tartej
• opakowanie przecieru pomidorowego z czosnkiem
• sól morską
• pieprz kolorowy
• ziele angielskie
• listek laurowy.


Wykonanie
•Kapustę sparzyć gorącą wodą i zdjąć liście zostawić do wystygnięcia. Mięso zmielić w maszynce do mięsa. Do karkówki dodajemy bułkę tarką, jajka i doprawiamy do smaku przyprawami, dokładnie wyrabiamy. Robimy gołąbki, dużą porcję masy układamy u podstawy liścia, formujemy w wałek, składamy boki liścia do środka i ściśle zwijamy Gołąbki układamy w naczyniu do zapiekania i zalewamy przecierem pomidorowym, dodajemy przyprawy liście laurowe, ziele angielskie, kilka ziaren pieprzu czarnego Naczynie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 1,5 godziny.


1 komentarz:

Julia pisze...

Doskonałe danie na obiad!