Pasta z bobu i sera białego

Gdy nie wiesz co zrobić z nadmiarem bobu (Tak,  może taki wystąpić ;) gdy ugotuje się cały kg na raz) przychodzę z pomocą.  U mnie ten nadmiar został i patrzył nieobrany z lodówki. A że ostatnio wędliny mogą dla nas nie istnieć, pasty warzywne zaczynają królować.  Co prawda tylko dla mnie,  bo nie jestem w stanie przekonać Męża,  ale może jeszcze się da namówić. 



Składniki:

* miseczka ugotowanego i obranego bobu (ok 200- 300g)

* 2 ząbki czosnku

* 15 g soku z cytryny

* 80 g oleju lub oliwy

* 50 g wody

* 1,5 łyżeczki soli

* ok 100 g sera białego


Przygotowanie:

* wszystkie składniki wkładam do naczynia miksującego (u mnie Thermomix) i blenduję - czas 30 s / obr 5 do 7 (zwiększamy w trakcie)

* zbieram wszystko ze ścianek naczynia i powtarzamy czynność blendującą raz jeszcze lub do uzyskania przez nas odpowiedniej konsystencji

* przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce (myślę,  że kilka dni,  dłużej raczej nie ma szans bo zjemy ;) )




Czosnek z działki przez przypadek zerwany


Smacznego!



Komentarze

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)

Najczęściej wyszukiwane przepisy :)