Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Sernik a'la tiramisu

Serniki i tiramisu to ciasta dosyć łatwe i szybkie. Prostota ich wykonania i możliwości łączenia smaków sprawiają, iż dość często właśnie je przygotowuje. Ostatnio postanowiłam połączyć oba ta ciasta w jedno. Efekt wyszedł całkiem zaskakujący i smaczny. Sernik a'la tiramisu w swoim smaku przypomina najsłynniejszy włoski deser. Jednak sposób w jaki został zrobiony jest iście sernikowy. W efekcie otrzymałam niezwykłe ciasto. Fani tiramisu i serników się nie zawiodą, tak samo jak miłośnicy szybkich ciast. W lato najważniejszą moją zasadą jest, aby się nie namęczyć przy wypiekach. Polecam !
Składniki:
750 g sera trzykrotnie mielonego
350 g biszkoptów podłużnych lady fingers
250 g cukru pudru
250 ml wody
60 g kakao
30 g kawy rozpuszczalnej
30 g żelatyny
30 ml likieru amaretto
Sernik ucieram wraz z cukrem na puszystą masę. W 50 ml zimnej wody rozpuszczam żelatynę. Odstawiam, aby napęczniała. Po 10 minutach żelatynę lekko podgrzewam. Lekko ciepłą śmietanę ostrożnie dodaję do sera. Mieszam. W 200 ml wody rozpuszczam kawę rozpuszczalną. Dodaję likier amaretto. Na dnie tortownicy układam biszkopty namoczone w kawie. Posypuję kakałem. Na biszkoptach układam połowę sernika. Chłodzę przez 15 minut w lodówce. Następnie układam na serze biszkopty namoczone w kawie. Posypuję kakałem. Następnie układam pozostałą połowę sera. Posypuję kakałem. Ciasto chłodzę w lodówce przez 3 godziny.
Smacznego !
sernik, tiramisu, biszkopty
sernik, tiramisu, biszkopty





Komentarze

Popularne posty

Drukuj