wtorek, 7 lipca 2020

Żeberka w ketchupie


Pieczone żeberka wieprzowe niejednokrotnie lądują na naszych talerzach. Przyjemne w smaku, w każdej postaci, teraz w grillowej wersji wyborne są. Tak przygotowane można upiec lub podać na ruszcie. 








Składniki:


500 g żeberek wieprzowych
2 łyżki ketchupu
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżeczka mielonej gorczycy
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1 łyżka syropu z agawy
1 ząbek czosnku
2 łyżki sosu tamari


Przygotowanie:


Mięso kroimy w paski. Nakłuwamy.  

Pozostałe składniki dokładnie mieszamy (czosnek przeciskamy przez praskę), łączymy z żeberkami. Odstawiamy do lodówki na minimum kilka godzin. Smaki muszą przejść. W wersji na grill dodajemy więcej oleju i smarujemy podczas smażenia, pozostałą marynatą.

W naczyniu żaroodpornym układamy mięso, polewamy marynatą. Zapiekamy 35 min. w temp. 180°C. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz