Pieczone żeberka wieprzowe niejednokrotnie lądują na naszych
talerzach. Przyjemne w smaku, w każdej postaci, teraz w grillowej wersji wyborne
są. Tak przygotowane można upiec lub podać na ruszcie.
Składniki:
500 g żeberek wieprzowych
2 łyżki ketchupu
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżeczka mielonej gorczycy
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1 łyżka syropu z agawy
1 ząbek czosnku
2 łyżki sosu tamari
Przygotowanie:
Mięso kroimy w paski. Nakłuwamy.
Pozostałe składniki dokładnie mieszamy (czosnek przeciskamy
przez praskę), łączymy z żeberkami. Odstawiamy do lodówki na minimum kilka
godzin. Smaki muszą przejść. W wersji na grill dodajemy więcej oleju i
smarujemy podczas smażenia, pozostałą marynatą.
W naczyniu żaroodpornym układamy mięso, polewamy marynatą.
Zapiekamy 35 min. w temp. 180°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz