Pyszne domowe lody możemy przygotować nawet bez posiadania maszynki do tych celów. Jagodowe z delikatną nutą serka waniliowego są prawdziwą rozkoszą dla podniebienia. Kremowe, nieprzesadnie słodkie, z moimi ulubionymi owocami i na bazie babcinego przepisu. Polecam!
- 330 ml śmietanki 30%
- 200 g serka homogenizowanego waniliowego
- 100 ml mleka
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru pudru
- 200 g jagód
dodatkowo (opcjonalnie):
- czekolada rubinowa
- liofilizowane maliny
- puder jagodowy
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę.
Stopniowo dodajemy mleko cały, czas ucierając.
Wlewamy mieszankę do garnuszka i na małym ogniu gotujemy, często mieszając.
Gdy masa zgęstnieje, odstawiamy ją do ostudzenia.
Jagody miksujemy z serkiem homogenizowanym.
Śmietankę ubijamy na sztywno.
Łączymy wszystkie 3 masy i dokładnie, ale delikatnie mieszamy.
Lody przygotowujemy w maszynce do lodów lub masę przelewamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki na minimum 4 godziny.
Co godzinę mieszamy widelcem, by pozbyć się kryształków lodu.
Opcjonalnie wafelki do lodów, obtaczamy w rozpuszczonej czekoladzie rubinowej i liofilizowanych malinach.
Podajemy posypane pudrem jagodowym.
Smacznego :)
Brak komentarzy