Styropian (oszukany sernik)

Autor Pieprzyć z Fantazją

Styropian, to nic innego jak oszukany sernik. Dlaczego? Wyglądem niczym nie różni się od prawdziwego sernika, w smaku zaś przypomina piankę. Często przemykało mi przed oczami to ciasto w internecie, aż w końcu postanowiłam sama je upiec.
Ciasto fajnie sprawdza się podczas upalnych dni, z pewnością nie rozpłynie się podczas wysokich temperatur. Ja do tego ciasta dodałam dżem porzeczkowy i to był strzał w 10! Dżem nadaje mu charakteru. Samo w sobie ciasto jest delikatne w smaku a porzeczka fajnie podkręca całość. Domownikom i gościom ciasto posmakowało.
Przepis, na którym bazowałam pochodzi z bloga Domowe Potrawy

Składniki:
Na ciasto:
* 3 szklanki mąki pszennej 
* 5 żółtek
* 20 dkg masła
* 3 łyżki cukru pudru
* 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Na masę:
* 1,2 l śmietany 18%
* 5 białek
* szczypta soli
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 szklanka cukru drobnego

* 2 budynie śmietankowe albo waniliowe
Dodatkowo:
* 100 ml dżemu z czarnej porzeczki
* cukier puder do posypania

Zagniotłam składniki na ciasto na gładką masę. Podzieliłam ją na dwie części. Jedna część była odrobinę większa od poprzedniej. Mniejszą schowałam do zamrażalki a tę większą przeznaczyłam na wylepienie spodu na ciasto. Nagrzałam piekarnik do 180 stopni. Miałam formę 24×24 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wylepiłam tortownicę ciastem i nakłułam widelcem. Podpiekałam spód ciasta przez ok. 15-20 minut.

Zrobiłam w tym czasie masę

Białka ubiłam na sztywną pianę ze szczyptą soli. Małymi porcjami dodawałam drobny cukier.
Wymieszałam śmietanę z budyniami i proszkiem do pieczenia. Łyżką nakładałam do masy śmietanowej pianę z białek. Delikatnie mieszałam łyżką do całkowitego połączenia się składników.

Zrobiłam ciasto

Wyjęłam podpieczony spód i posmarowałam go dżemem z porzeczki, na dżem wyłożyłam śmietanową masę. Na górę starłam na tarce o grubych oczkach drugą część ciasta.
Piekłam ciasto ok. 55 minut w 180 stopniach.
Gdy minął czas pieczenia, wyłączyłam piekarnik i pozostawiłam w nim ciasto jeszcze przez pół godziny przy zamkniętych drzwiczkach. Po tym czasie otworzyłam je i zostawiłam do całkowitego ostudzenia.
Przed podaniem oprószyłam cukrem pudrem.

Smacznego!
Lidka

 

5 1 vote
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Paulina
Paulina
1 rok temu

Dobrze ze dżem jest słodki to daje smak temu ciastu.

Translate »
1
0
Would love your thoughts, please comment.x