czwartek, 2 lipca 2020

Zupa jabłkowa – kuchnia podkarpacka

Zupa jabłkowa – kuchnia podkarpacka
Zupa jabłkowa – kuchnia podkarpacka


Zupy owocowe to stara tradycja polskiej kuchni, która zdaje się z czasem słabnąć. Gotowane zwykle latem, względnie jesienią, zupy owocowe były lubiane ze względu na swoje liczne zalety. Na eleganckich stołach ceniono je za delikatny smak i lekkość. W upalne dni podawane je zwykle jako orzeźwiający słodko-kwaśny chłodnik. W mniej dostatnich domach zupy owocowe gotowano ponieważ były tanie, składniki łatwo było pozyskać we własnym ogrodzie, a przygotowanie dania zajmowało niewiele czasu. Aby zupa była treściwsza podawano ją z chlebem, makaronem, czasem z ryżem, a nawet z ugotowanymi ziemniakami.

Zazwyczaj zupy owocowe gotowano ze śliwek lub z wiśni, ale też z jagód, jabłek, czereśni czy truskawek. Trzymano się jednak reguły, by był to jeden rodzaj owoców. Zupa jest wówczas bardziej aromatyczna i ma jeden wiodący smak. Klasyczna zupa owocowa to ugotowane w małej ilości wody owoce, cukier i śmietana. Wykwintne zupy owocowe zamiast na wodzie, gotowano na winie, doprawiano aromatycznymi przyprawami i zagęszczano żółtkami. Zupa, którą dzisiaj proponuję jest inna, ponieważ wykorzystuje się w niej jabłka pozostałe po gotowaniu kompotu, które często są wyrzucane. Użycie ich do przygotowania zupy jabłkowej to dobry pomysł wart zapamiętania.

Koło Gospodyń Wiejskich Białoboki zamieściło ten przepis w regionalnej publikacji Powiatu Przeworskiego pt. „Śladami dawnych smaków Powiatu Przeworskiego”.

Zupa jabłkowa – kuchnia podkarpacka
Zupa jabłkowa – kuchnia podkarpacka


Zupa jabłkowa – kuchnia podkarpacka
Zupa jabłkowa – kuchnia podkarpackaDodaj podpis

Składniki:

  • 1,5 litra wody
  • 800 g ugotowanych jabłek (około 6 większych jabłek)
  • kilka łyżek cukru (do smaku)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 100 g ryżu

Ugotowane jabłka oddzielamy od skórek, rozgniatamy, mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną. Wodę zagotowujemy, dodajemy do niej jabłka i jeszcze raz wszystko zagotowujemy. Na końcu do zupy dodajemy śmietanę rozmieszaną z odrobiną zupy.

Zupę podajemy z ryżem ugotowanym wcześniej na sypko. Nożna ją podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Zupa jabłkowa – kuchnia podkarpacka
Zupa jabłkowa – kuchnia podkarpacka


Zapraszam do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA

po więcej regionalnych przepisów :)

 

 


3 komentarze:

  1. Brzmi i wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smaki z dzieciństwa. Robię każdego roku z papierówek.
    Jabłka kroję na ćwiartki, wydrążam gniazda, nie obieram. Po ugotowaniu blenduję, ew. dolewam wody. I również podbijam śmietaną i mąką ziemniaczaną.
    Wymyśliłam, żeby do gorącej "jabłczanki" wrzucić związany nitką pęczek gałązek mięty, zostawić na chwilę pod przykryciem. Pycha!
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mięta z pewnością dodaje smaku. Świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.