Jak dla mnie fenomenem było nasączenie ciasta skokiem z truskawek.
No cóż sekretu nie będę zdradzał tutaj... Sekret jest na filmie!
Link do filmu z przepisem:
057 - Ciasto z truskawkami nasączone sokiem z truskawek - Jak to zrobić?
Składniki:
- 3 szkl. mąki (ja użyłam orkiszowej jasnej)
- 3/4 szkl. oleju
- 1 szkl. kwaśnej śmietany 12%
- łyżeczka octu
- 2-3 łyżki miodu (cukru, ksylitolu itp.)
- łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- truskawki
W jednej misce mieszamy suche składniki, a w drugiej mokre. Do mokrych składników dodajemy suche i mieszamy wszystko razem (ciasto będzie dosyć gęste). Brytfankę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą (ja użyłam mąki kukurydzianej), do tak przygotowanej brytfanki przekładamy ciasto, a na wierzchu rozkładamy truskawki i posypujemy kruszonką. Ciasto pieczemy ok. 40-45 minut w nagrzanym piekarniku do 170 stopni (termoobieg) lub do suchego patyczka.
Kruszonka:
2 łyżki mąki
2 łyżki cukru
i masło (tyle ile wchłonie mąka i cukier)
Wszystkie składniki rozetrzeć w palcach, aż powstanie kruszonka.
Smacznego :)
Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz