Szaszłyki z mięsa mielonego

by - czerwca 30, 2020

Szaszłyki z mięsa mielonego, to świetna alternatywa dla tradycyjnych szaszłyków z kawałków mięsa lub grillowanej kiełbasy.
Smakują wyśmienicie, a podane z zaproponowanym sosem jogurtowym z dodatkiem tahini, to rewelacja! Polecam serdecznie na wszystkie grillowe wyjazdy.
Z podanych składników wychodzi 6 porcji szaszłyka.

Składniki:
  • 400 g mielonego mięsa wieprzowego,
  • 1/2 czerwonej cebuli,
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 1 jajko,
  • szczypta kuminu,
  • szczypta ostrej papryki,
  • 1/4 łyżeczki słodkiej papryki,
  • sól, pieprz do smaku,

Sos jogurtowy:
  • 200 g jogurtu greckiego,
  • 1 łyżka pasty tahini,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1/2 łyżki posiekanej mięty,
  • sól, pieprz do smaku.

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Przesmażyć chwilę na 1 łyżce oleju.
Do mięsa dodać jajko, posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą, zeszkloną cebulę i przyprawy. Wyrobić wszystko na gładką masę, wilgotnymi dłońmi podzielić mięso na 6 części. Uformować podłużne kotlety. Nabić każdy na patyczki do szaszłyków (lub tak jak u mnie na patyczki do suhi ;) ) i odstawić przynajmniej na 30 minut do lodówki.

Składniki sosu wymieszać i odstawić do lodówki.

Rozgrzać grill. W pierwszym etapie szaszłyki grillować na metalowej tacce, a następnie przełożyć bezpośrednio na ruszt. W ten sposób mamy gwarancję, że zachowają swój kształt i się nie rozpadną.

Podawać z sosem jogurtowym, cytryną  i pieczywem.

Źródło (z niewielkimi zmianami): zchatynakoncuwsi.pl




  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarze