Cytrusowa pianka na słomce ptysiowej – ciasto bez pieczenia

Cytrusowa pianka na słomce ptysiowej – ciasto bez pieczenia To pyszne letnie ciasto bez pieczenia. Idealne na gorące dni. Minimalna ilość składników, orzeźwiający smak i tak proste wykonanie, że po prostu trzeba spróbować. Ja latem często przygotowuję takie pianki. Dzisiejsza wersja szczególnie mi smakuje. Wymyśliłam ją pod wpływem chwili i zawsze znika bardzo szybko.

Cytrusowa pianka na słomce ptysiowej dziś w wersji z bananami. Ale jeśli ich nie lubicie śmiało można je pominąć lub położyć na wierzch inne ulubione owoce np. plasterki truskawek. Wyjdzie równie pysznie. Spróbujcie.

Składniki:

  • 500 ml śmietanki 30% (schłodzonej)
  • 600 ml wody
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 opakowanie słomki ptysiowej Brześć
  • 1 większy banan (można pominąć lub ułożyć inne owoce np. plasterki truskawek)

Przygotowanie:

Galaretki rozpuszczamy w 600 ml wody. Odstawiamy do przestudzenia (Uwaga! galaretki muszą być przestudzone, ale nadal płynne). Do miski wlewamy naszą śmietankę, chwilę ją miksujemy (do lekkiego napuszenia). Następnie dodajemy sok z limonki i cienkim strumykiem dolewamy galaretki, miksując na małych obrotach lub mieszając całość ręczną trzepaczką.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim naszą słomkę ptysiową.

Teraz należy ostrożnie – najlepiej łyżką – nalać na słomkę cienką warstwę naszej śmietanowo-cytrynowej mieszanki. Wkładamy blaszkę do lodówki na tyle by nasza masa lekko stężała i przytrzymała słomkę na dole, gdy będziemy ostrożnie i powoli wlewać resztę naszej śmietanowo-cytrynowej mieszanki.

Blaszkę wkładamy do lodówki i zostawiamy do całkowitego stężenia naszej cytrusowej pianki. Przed podaniem na wierzch ciasta układamy plasterki bananów (lub inne ulubione owoce np. truskawki).

Smacznego

Cytrusowa pianka na słomce ptysiowej – ciasto bez pieczenia

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

One comment

Dodaj komentarz