Kurczak hasselback (kurczak nadziewany boczkiem, mozzarellą i szpinakiem)

Jakkolwiek dziwnie to zabrzmi: ten kurczak to kuzyn ziemniaka. Na dodatek szwedzkiego. Ale o ziemniaku będzie kiedy indziej. Kurczak ma z nim tyle wspólnego, co najeżony grzbiecik (no i pieczenie w piekarniku). Co prawda, mam głębokie przeświadczenie, że kurczak (po zawinięciu w aluminiową folię) sprawdzi się również świetnie jako danie grillowe. Połączenie smaków jest w tym prostym daniu klasyczne i nic tu nie może nie wyjść. Zatem do dzieła - z co najmniej takim kuchennym entuzjazmem, jaki prezentował zawsze szwedzki kucharz (ten z Muppetów oczywiście).




 Składniki (2 porcje):


  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 kula mozzarelli
  • 3 garście świeżego młodego szpinaku lub 2 kulki mrożonych liści
  • 2 łyżki kremowego serka
  • 2 łyżki startego twardego sera (np. parmezan lub polski jantar)
  • kilka - kilkanaście plasterków wędzonego boczku
  • 1 ząbek czosnku
  • garść pomidorków koktajlowych
  • oliwa
  • sól i pieprz
  • sok z cytryny


Wykonanie:


  • Piersi oczyścić, wyrównać, odkroić i odłożyć polędwiczki.
  • Naciąć dosyć głęboko co około 1 cm. Skropić obficie oliwą, lekko sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem i odstawić do lodówki na co najmniej pół godziny.
  • Mozzarellę odsączyć i pokroić na półplasterki.
  • Boczek podsmażyć na złoto i chrupko.
  • Młode liście szpinaku zblanszować na patelni z rozgrzaną oliwą. W wypadku mrożonego szpinaku podgrzewać kulki tak długo, aż liście się rozwiną. Wymieszać z serkiem kremowym, tartym serem i przeciśniętym przez praskę lub roztartym z odrobiną soli czosnkiem.
  • Piersi umieścić w naczyniu żaroodpornym (ewentualnie użyć jeszcze trochę oliwy do natłuszczenia). W każdym nacięciu umieścić plasterek boczku, mozzarelli i małą porcję masy szpinakowej.
  • Całość obłożyć gęsto połówkami pomidorków.
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec 25 - 30 minut.

Komentarze