Strona główna Dania główne Pałki kurczaka w marynacie węgierskiej z papryką
Pałki kurczaka w marynacie węgierskiej z papryką

Pałki kurczaka w marynacie węgierskiej z papryką

Obiad z aromatycznymi podudziami kurczaka, marynowanymi w przyprawie węgierskiej z papryką. Soczyste mięso kurczaka z chrupiącą skórką. Przepis niezwykle prosty, polecany dla zapracowanych ludzi.

Podudzia kurczaka w papryce węgierskiej

Podudzia kurczaka w papryce węgierskiej

5.0 z 14 głosów
Danie: GłówneKuchnia: WęgierskaTrudność: Łatwe
Porcje

2

porcje
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

40

min.
Kalorie

250

kcal

Aromatyczne podudzia kurczaka w marynacie z węgierską papryką i ziołami. Miękkie i soczyste z delikatnie chrupiącą skórką. Pomysł na prosty obiad.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 4 podudzia z kurczaka

  • 2 łyżki przyprawy węgierskiej z papryką

  • 2 łyżki ketchupu

  • 2 łyżki majonezu

  • sól i czarny zmielony pieprz

  • DODATKOWO DO PODANIA
  • frytki lub talarki ziemniaków


Sposób przygotowania:

  • Podudzia kurczaka myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy na ręczniku papierowym. Przekładamy do naczynia w którym będziemy je marynować. Zasypujemy przyprawą węgierską, solą i pieprzem i pozostawiamy na 30 minut.
  • Pałki kurczaka smarujemy dodatkowo majonezem i ketchupem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i przykrywamy pokrywką albo folią aluminiową.
  • Pieczemy w nagrzanym wcześniej piekarniku w 210 stopniach, przez 40 minut. 20 minut przed końcem pieczenia ściągamy przykrywkę i pieczemy bez niej, by skórka miała możliwość przyrumienienia się.

Uwagi:

  • Po upieczeniu podudzia serwujemy z frytkami i surówką.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*