wtorek, 23 czerwca 2020

Sakiewki z nektarynami


Prosty i szybki wypiek idealny w przypadku niezapowiedzianych gości. U mnie z nektarynami, ale można je również zastąpić brzoskwiniami lub morelami. Poniżej znajdziecie przepis na małą porcję, bo jedynie z jednego ciasta francuskiego, ale można ją podwoić wykorzystując dwa ciasta francuskie i 6 nektaryn. Pozostałe składniki (jajko, cukier) pozostaną bez zmian.



SKŁADNIKI

  • 1 duże ciasto francuskie
  • 3 nektaryny
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

WYKONANIE

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Do małej miseczki wbić jajko, dodać cukier z wanilią i rozbełtać. Morele umyć, osuszyć i przekroić na pół wyciągając pestki. Ciasto francuskie rozciągnąć i przekroić na pół. Na jednej połowie ułożyć połówki nektaryn rozcięciem do dołu zachowując między nimi odstępy. Drugą połowę ciasta położyć na wierzchu ciasta z nektarynami. Lekko docisnąć, po czym ponacinać ciasto, tak aby każda morela tworzyła osobną sakiewkę. Zbyt długie ciasto zlepić w stronę owoców (patrz zdjęcie). Tak przygotowane sakiewki przełożyć na blaszkę, grubo posmarować jajkiem z cukrem i włożyć do piekarnika. Piec 20 minut, aż sakiewki ładnie się upieką i zarumienią.





2 komentarze:

  1. Jeeesuuuuu i po co ja tu wchodziłam ;-) rewelacja, szybkie i jakie smaczne, kocham ciasto francuskie w takim połączeniu, piękne zdjęcia :-)

    OdpowiedzUsuń