Kruche ciasto owsiane z truskawkami

Super proste i szybkie ciasto – ciasto kruszonka. Tak kruszonka, bo składa się z samej kruszonki, jest bez dodatku jajka i bardzo chrupiące. Wystarczy zagnieść ze sobą składniki i wyłożyć na blaszkę. Kruszonkę stanowi mąka orkiszowa i płatki owsiane, także kawałeczek ciasta to spora porcja błonnika. Pomiędzy dwoma warstwami kruszonki ułożyłam truskawki na kołderce z dżemu różanego. Smak róży i truskawek to duet idealny, polecam!
Składniki:

  • 1 szklanka mąki orkiszowej 1050
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 120 g masła
  • 1/2 szklanki ksylitolu/cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka pokrojonych truskawek
  • 3 łyżki dżemu z płatków róż

Przygotowanie:

  • płatki owsiane zmiksować pozostawiając grubsze kawałki
  • wszystkie składniki na ciasto zagnieść dłońmi do otrzymania konsystencji kruszonki
  • 2/3 ciasta rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko ugnieść, rozsmarować dżem, rozrzucić truskawki i posypać pozostałą kruszonką
  • piec 30 minut w 180′ C
  • przed podaniem oprószyć cukrem/ksylitolem pudrem

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *