Prażnica – jajecznica po kaszubsku

Kaszubska prażnica to po prostu jajecznica z wędzonym węgorzem. Ponieważ Kaszuby słynną z bogactwa ryb, nic dziwnego, że wędzona ryba wylądowała i w jajecznicy. Lubię jajka na śniadanie, także z ciekawością  wypróbowałam nowy przepis.

Kto nie lubi nudy w kuchni, na pewno chętnie zje jajecznicę w kaszubskim wydaniu. Zamiast węgorza użyłam wędzonego pstrąga łososiowego, ale pewnie każda inna wariacja będzie równie smaczna.

Warto wiedzieć, że kaszubska jajecznica na węgorzu została wpisana na listę produktów tradycyjnych w województwie pomorskim.

Składniki:

  • 4 jajka bio
  • 1 cebula dymka ze szczypiorkiem
  • 120- 150 g wędzonej ryby
  • 1 łyżka masła
  • kilka łyżek mleka
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  • cebulkę pokroić w kostkę, następnie podsmażyć na maśle
  • rozmącić jajka z mlekiem, solą i pieprzem
  • wylać na patelnię, smażyć do momentu ścięcia
  • pokroić wędzoną rybę na drobne kawałeczki i dodać do jajecznicy
  • przed podaniem posypać szczypiorkiem, Serwować ze świeżym pieczywem

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *