czerwca 19, 2020

Cytrynowe brioche z kremem budyniowym.

Przed nami kolejny weekend, ależ ten czas leci... w moim domu w każdą sobotę piekło się ciasto, teraz ja powielam tą tradycję. Oczywiście są też odstępstwa w formie lodów czy np., owoców.  Ciasta piekę  rzadziej niż kiedyś w moim rodzinnym domu ale raz na jakiś czas się pojawiają. 
Dziś proponuje Wam pyszne drożdżowe brioszki z kremem budyniowym... Pycha!






Składniki na ciasto;
50 dag mąki pszennej
180 ml mleka
10 dag cukru
2 jajka
10 g świeżych drożdży
6 dag miękkiego masła
1 łyżka esencji waniliowej
3 łyżki soku z limonki Limmi *
szczypta soli

Przygotowanie;
Do miski rozkruszamy drożdże, wsypujemy cukier i wlewamy mleko. Dokładnie mieszamy. Dodajemy jajka, wanilię, sok z limonki i szczyptę soli. Na końcu przesiewamy mąkę i zagniatamy elastyczne ciasto. Kiedy ciasto będzie jednolite wykładamy na stolnice, rękami rozgniatamy aby utworzyć prostokąt, na nim układamy po kawałeczku masła na całej powierzchni. Ciasto składamy na pół i zagniatamy, wgniatając masło w ciasto. Możemy delikatnie podsypać mąką,  trochę nam to ułatwi zagniatanie. Formujemy kule i odstawiamy na około 40 minut.

Składniki na krem;
250 ml mleka
2 żółtka
6 dag cukru
2 dag maki pszennej
3 łyżki soku z limonki Limmi *
łyżka esencji z wanilii

Dodatkowo;
1 żółtko do posmarowania bułeczek
2 łyżki mleka
cukier puder do oprószenia

Przygotowanie kremu;
Do miski wkładamy żółtka, cukier, przesianą mąkę i około pół szklanki mleka. Resztę gotujemy z sokiem z limonki i wanilią. Mieszaninę miksujemy i wlewamy do gotującego się mleka ciągle mieszając. Mieszamy do zagotowania, odstawiamy do ostygnięcia. Nakładamy na wierzch folię spożywczą aby nie było kożucha. 

Ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę. Wałkujemy na cienki prostokąt o grubości około pół centymetra lub nieco grubsze, Następnie kroimy na mniejsze prostokąty, w każdym robimy nacięcie na środku jak w faworkach a następnie tak samo przekładamy przez siebie parę razy. Przekładamy na blaszkę do wyrośnięcia na kilkanaście minut. 


Zółtko mieszamy z mlekiem i smarujemy pędzelkiem każdą bułeczkę. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy pasek wzdłuż nacięcia. Wkładamy do pieca i pieczemy około 20 minut w temp. 180C. 





Bułeczki można posypać cukrem pudrem. 
Dodam, że sok z limonek Limmi to iście sycylijski sok bez dodatku wody i cukru,  uzyskany z 1 kg limonek. Sok jest bardzo wydajny i posiada 12 miesięcy przydatności do spożycia. Posiada także kapsułkę wypełnioną olejkiem eterycznym pochodzącym ze skórki cytrusów, który przy naciskaniu uwalnia się w małych ilościach. 
Idealny do sałatek, deserów, napojów i wielu innych smacznych potraw. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 RADOŚĆ KIPIĄCA UŚMIECHEM , Blogger