Potrzebujemy:
Na ciasto:
5 dag świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
1 szklanka ciepłego mleka
3 szklanki mąki tortowej
2 łyżki sezamu
10 łyżeczek koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka soli
4 łyżki oliwy Gallo Classico
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie pysznych bułeczek:
1. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, cukier i koncentrat pomidorowy. Do miski wsypujemy mąkę i sezam, wlewamy płynne składniki i dokładnie mieszamy łyżką. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcie na 30 minut.
2. Po tym czasie do ciasta dodajemy sól i oliwę i zagniatamy na stolnicy lekko oprószonej mąką pszenną aż ciasto będzie gładkie i będzie ładnie odchodziło od ręki. Ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy kolejne 30 minut do wyrośnięcia.
3. Następnie wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 części i formujemy je w okrągłe bułeczki. Układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy ponieważ bułeczki znacznie urosną i odstawiamy jeszcze na 10 minut w ciepłe miejsce.
4. Po tym czasie bułeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Upieczone studzimy na metalowej kratce.
5. Gotowe podajemy. Smacznego.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 10 sztuk bułek.
Przepis bierze udział w akcji kulinarnej na Durszlaku: Dodaj smaku z Gallo !

Taki kolor bułeczek bardzo zachęca do ich upieczenia i zjedzenia ^_^
OdpowiedzUsuńpiękne zdjęcia
OdpowiedzUsuń