Pudding truskawkowy
Sezon na truskawki uważam za rozpoczęty. Jeszcze nam się nie znudziło mimo codziennych porcji. Próbujemy je jeść na wszystkie możliwy sposoby. Nowym sposobem jest pudding. Co prawda zawsze kojarzy mi się z czekoladowym, Misi też ;) Ale ten truskawkowy jest idealny. Przepis ze strony Cookidoo lekko zmodyfikowany ponieważ nie miałam soku z porzeczki ;)
Składniki:
- 500 g truskawek
- 50 g śmietany 30 %
- 20 g skrobi ziemniaczanej
- 20 g cukru
- 1 jajko
Przygotowanie:
- do naczynia miksującego włożyć truskawki i zblnedowć - czas 1 min/obr 8
- dodać śmietanę, cukier, skrobię i jajko i gotować - czas 5 min/obt 3/ temp 100 st
- przełożyć do miseczek i poczekać aż stężeje
Ja co prawda odczekałam tylko chwilę - no może jakieś 15 min i zjadłam swoją porcję.
Z przepisu wychodzą 3 nieduże porcje, więc gdybyście chcieli większe ilości to należy zwiększyć ilość w przepisie.
Smacznego !
Idę po truskawki na targ :D
OdpowiedzUsuń