Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Życzenia świąteczne

 Z okazji nadchodzących świąt Wielkanocnych składam wszystkim życzenia zdrowych :) radosnych świąt :) oraz mokrego dyngusa :)  życzy autorka bloga

Ciasto " Truskawkowe Pole"

Ciasto "Truskawkowe Pole" to jedno z najlepszych wypieków jakie kiedykolwiek jadłam. Jest to pyszne i proste połączenie tego wszystkiego co lubię w ciastach najbardziej. Mamy tu zarówno lekki i bardzo puszysty biszkopt. Smaczny i lekko kwaskowy krem śmietanowy oraz co najważniejsze truskawki w dwóch wersjach. "Truskawkowe Pole" jest ciastem pełnym kawałków owoców oraz słodkiej galaretki o tym samym smaku. Moim zdaniem ten wypiek to doskonały deser na przyjęcia. Połączenie ciasta biszkoptowego, truskawek i kremu śmietankowego to doskonały przepis na udane popołudnie. Jest to wypiek klasyczny i zarazem bardzo prosty. W moim domu zniknął w kilka minut. Okazał się wielkim sukcesem. Polecam !
Składniki:
ciasto biszkoptowe
250 g mąki pszennej
100 g cukru
100 ml oleju
10 g proszku do pieczenia
3 jajka
krem śmietankowy
500 ml śmietany 30%
100 g cukru pudru
20 g śmietanfixu
galaretka truskawkowa
500 g truskawek
2 galaretki truskawkowe
dekoracja
500 ml wody
2 galaretki truskawkowe
Ciasto biszkoptowe: Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej. Miksujemy. Dodajemy proszek do pieczenia i mąkę. Miksujemy. Ciasto przelewamy do kwadratowej formy do pieczenia wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Studzimy. Kroimy na dwie połowy.
Galaretka truskawkowa: Truskawki podgrzewamy. Ciepłe miksujemy. Przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Ponownie podgrzewamy. Do gotujących się truskawek dodajemy galaretki. Mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia. Wystudzoną galaretką przekładam ciasto.
Krem śmietanowy: Zimną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaję cukier puder i śmietanfix. Miksuję. Wierzch ciasta ozdabiam śmietaną. Całość chłodzę w lodówce przez dwie godziny.
Dekoracja: W 500 ml wrzącej wody rozpuszczam dwie galaretki truskawkowe. Zostawiam do wystudzenia. Tężejącą galaretkę wylewam na śmietanę. Chłodzę ponownie dwie godziny.
Smacznego !
Źródło: " Wielka księga ciast Siostry Anastazji", s. 344.

Komentarze

Popularne posty

Drukuj