środa, 17 czerwca 2020

Crumble z rabarbarem i truskawkami




Czerwiec to miesiąc, w którym pojawiają się pyszne polskie truskawki. Pojawia się również rabarbar, który uwielbiam w domowych kompotach, w kruchych ciastach, ale również w postaci crumble...z truskawkami właśnie.
Spróbujcie :)






Składniki:

35dag rabarbaru
35dag truskawek
1/3 szklanki cukru


Kruszonka:

100g masła
150g mąki pszennej
80g cukru
16g cukru waniliowego
1/2 łyżeczki cynamonu






Przygotowanie:

Owoce myjemy. Rabarbar kroimy w cienkie plastry, truskawki kroimy w ćwiartki. Zasypujemy owoce cukrem i wkładamy do naczynia żaroodpornego.
W małym garnuszku rozpuszczamy masło.
W miseczce łączymy mąkę, cukry oraz cynamon i zalewamy wszystkie składniki masłem. Mieszamy.
Powstałą kruszonką posypujemy owoce i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy 30 minut z termoobiegiem.
Pysznie smakuje na ciepło, podana z lodami.

Smacznego :) 



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz