Tarta budyniowa z adwokatem i truskawkami

Tarta tylko dla dorosłych! 
Tarta przygotowana z ciasta półkruchego z dodatkiem jogurtu i wypełniona waniliowy kremem budyniowym z adwokatem oraz owocami - truskawkami oraz borówkami. Całość posypana jest płatkami migdałowymi. Po prostu niebo w gębie! Jest tak pyszna, że nie sposób poprzestać na jednym kawałku...
Tarta nie jest przesłodzona, a w kremie wyczuwalny jest smak oraz aromat adwokata. Smaki są tu idealnie wyważone i alkohol nie dominuje, a jedynie dodaje masie odrobinę charakteru, by nie była zbyt mdła. Całość dopełniają pyszne truskawki.
Idealny deser na różnego rodzaju towarzyskie spotkania, jak i bez okazji...

Tarta budyniowa z adwokatem

Składniki:
 
Ciasto:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • szczypta soli
Masa budyniowa:
  • 1 i 3/4 szklanki mleka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 budyń waniliowy (40 g)
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 3-4 łyżki cukru
  • niepełne 3/4 szklanki adwokata
  • 150 g masła
Dodatkowo:
  • ok. 300 g truskawek
  • garść borówek
  • garść płatków migdałowych



Wykonanie:

Ciasto:
Do miski przesiewamy przez sitko mąkę i mieszamy z cukrem pudrem oraz solą. Dodajemy zimne kawałki masła i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtko oraz jogurt i zagniatamy szybko ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 min.

Ciasto półkruche

Po tym czasie, ciasto wyciągamy i lekko rozwałkowujemy. Formę do tarty (średnica około 25 cm lub u mnie kwadrat 21 x 21 cm) natłuszczamy masłem. Ciasto przenosimy do formy i nakłuwamy spód widelcem.

Tarta z ciasta półkruchego

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 min. Studzimy.

Ciasto półkruche na tartę


Masa budyniowa:
Z podanej porcji mleka odlewamy około 3/4 szklanki i miksujemy razem z proszkiem budyniowym, mąką pszenną i żółtkami. Resztę mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier oraz cukier z wanilią i zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy przygotowaną masę jajeczną z proszkiem budyniowym i energicznie mieszamy najlepiej trzepaczką, aż budyń zgęstnieje. 

Masa budyniowa

Garnek zdejmujemy z ognia. Budyń przykrywamy folią spożywczą tak, aby dotykała ona powierzchni budyniu i studzimy.

Masa budyniowa z adwokatem

Miękkie masło ucieramy mikserem na puch. Następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu na zmianę z adwokatem i cały czas miksujemy, aż uzyskamy jednolitą i gładką masę.

Tarta:
Gotową masę budyniową wykładamy na upieczony i wystudzony spód.

Truskawki i borówki myjemy pod bieżącą wodą i dokładnie osuszamy. Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy na pół.
Na masie budyniowej układamy owoce i posypujemy płatkami migdałowymi.

Tarta dla dorosłych

Wkładamy do lodówki na około 2 godziny.


Tarta budyniowa z  truskawkami

Tarta z adwokatem i truskawkami

Tarta z budyniem i truskawkami

Tarta dla dorosłych z adwokatem i truskawkami

Tarta budyniowa z adwokatem i owocami

Komentarze

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny