To menu na dzień ma jedynie 1200 kcal i dużo sezonowych warzyw i owoców. Warto je wcinać – bo w sezonie smakują najlepiej, a do tego są bardzo zdrowe. Na przykład truskawki są świetnym źródłem witamin!

1200 kcal to naprawdę niewiele – dlatego powiększ porcje lub dodaj dodatkową przekąskę w ciągu dnia, jeśli potrzebujesz więcej kalorii.

Lubisz jeść warzywa – zajrzyj do Warzywniaka. 

 

Menu na dzień 1600 kcal

Menu na dzień 1638 kcal

Menu na dzień 1200 kcal

Menu na tydzień pełne nowalijek

Zacznij zdrowo jeść już dziś. To prostsze niż myślisz

Wszystkie składniki potrzebne by przygotować tego foodbooka możesz kupić bezpośrednio z naszego bloga we frisco.pl. Nie doliczamy do tego żadnej marży.

 

Śniadanie 312 kcal

  • Szklanka płatków kukurydzianych (30 g)
  • Garść truskawek
  • Banan
  • Jogurt naturalny (pół szklanki)

Najprostsze śniadania są najlepsze! To jeden z naszych ulubionych zestawów. Gdy tylko zaczyna się sezon – truskawki lądują na naszych talerzach. Właściwości odżywcze truskawek są nie do przecenienia – m.in. pobudzają pracę jelit i przyspieszają przemianę materii. Mają też dużo witamin – dlatego są dobre dla każdego, kto cierpi na ich niedobór. Przykład? W 1 szklance truskawek znajduje się 82 mg witaminy C, co stanowi aż 120% dziennego zapotrzebowania u dorosłych! 

Obiad 542 kcal

  • Pęczek szparagów
  • Kilka liści sałaty
  • 3 plastry szynki parmeńskiej
  • Pół ciabatty
  • Garść pomidorków koktajlowych
  • ½ czerwonej cebuli
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • Natka pietruszki/bazylia
  • Łyżka soku z cytryny
  • Łyżka oliwy

Panzanella – to włoska sałatka pełna pysznych i zdrowych warzyw. Doskonale nadaje się na lunch, bo ma też w sobie węglowodany w postaci pieczywa i białko – w przypieczonej szynce parmeńskiej! Kiedy przychodzi sezon na szparagi, warto wzbogacić panzanellę o to pyszne, zdrowe i niskokaloryczne warzywo. Pycha!

Zobacz jak zrobić panzanellę krok po kroku.

Podwieczorek 50 kcal

  • Szklanka truskawek

Kolacja 347 kcal

  • 1 cukinia
  • 100 g mielonego indyka
  • Łyżka tartego parmezanu
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
  • 2 łyżki siekanej świeżej pietruszki

Sos do pulpetów:

  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • Passata pomidorowa (400 g)
  • Ząbek czosnku
  • Szczypta oregano
  • Szczypta bazylii
  • Pieprz
  • Sól

Zucchini z pulpecikami z indyka w sosie pomidorowym to jeden z naszych kulinarnych hitów: danie bardzo łatwe do zrobienia i przy tym niebywale pyszne. A do tego zdrowe i dobre dla osób, które ćwiczą. Z jednej strony ma dużą zawartość białka (w mięsie drobiowym), które jest niezbędne do budowy mięśni, z drugiej – niewiele kalorii (cukinia jest niskokaloryczna i świetnie zastępuje tradycyjny makaron). Zucchini łatwo zapakować do pojemnika i odgrzać, co czyni to danie idealnym na lunch do pracy.  Taką kolację przygotujesz w 30 minut. Zobacz przepis, w którym wyjaśniamy jak je ugotować – krok po kroku.

Pamiętaj, że kolację najlepiej zjeść nie później niż 3 godziny przed pójściem spać. Solidna kolacja sprawi, że nie będziesz podjadać wieczorami.

Zamów wszystkie składniki potrzebne do przygotowania tego foodboka we frisco.pl. To zajmie chwilkę, nie doliczamy do tego żadnej marży.

Smacznego!

Sprawdź też pomysły na lekkie dania wegetariańskie.