Możesz nie mieć nic… Ale jeśli masz pasje… to tak jak byś miał wszystko…

Deser/Dessert Włochy / Italy

Truskawki z Prosecco Zabaione

Truskawki z Prosecco Zabaione.

Zabaglione to klasyczny włoski budyń serwowany albo jako deser, albo jako dodatek do innych słodyczy i ciast.

Pochodzenie Zabaglione jest do końca nie znane, trzy włoskie regiony, Toskania, Piemont i Emilia-Romagna, od wieków rywalizują o miano twórcy tego pysznego kremu.

Truskawki z Prosecco Zabaione

Pierwotna nazwa kremu to Zabaglione, obecnie we Włoszech jest używana nazywana Zabaione.

W Toskanii mówi się, że Zabaglione jest dobrze znane od XVI wieku i była bardzo popularne na dworze Caterina de 'Medici.

W Piemoncie legenda mówi, że franciszkańscy mnisi wymyślili Zabaglione, aby pomóc… męskim siłom!

Mówi się, że pierwotna nazwa to Sambayon, na cześć Saint Pasquale Baylon.

Prawdopodobnie najciekawsza legenda o Zabaglione pochodzi z Emilii-Romanii.

Tutaj mamy dokładną datę 1471 i miejsce, miasto Reggio Emilia.

Opowieść zaczyna się od najemnika, kapitana Giovanniego Baglioniego i jego armii, która jest rozlokowana wokół murów miasta.

Truskawki z Prosecco Zabaione

Jak zwykle Giovanni Baglioni rozkazał swoim ludziom plądrować farmerów, ale tego dnia łup był szczególnie słaby, tylko jajka, winorośl i cukier.

Kapitan kazał wymieszać i ogrzać wszystkie te składniki, tworząc pyszny budyń, któremu imię nadano w lokalnym dialekcie „Zuan Bajòun , a następnie skrócony w Zabaglione.

Lista potrzebnych składników

  • 500 g truskawkowe
  • 200 ml Prosecco
  • 8 żółtek
  • 150 g cukru
  • 500 ml śmietany

Zacznij od łyka Prosecco

  • Truskawki pokrój na mniejsze kawałki i włóż do pojemników, schowaj do lodówki.
  • Śmietanę przy pomocy miksera, ubij na bitą śmietanę i schowaj do lodówki.
  • W żaroodpornej misce, wymieszaj żółtka, cukier i już tylko 150 ml Prosecco.
  • Postaw miskę na rondlu, z gotującą się wodą, ale tak, by miska nie dotykała wody.
  • ?️ Ubuij zabaione, aż zgęstnieje, kiedy zrobi się idealnie kremowa, zdejmij ją z rondla i pozostaw do przestygnięcia czasami ją mieszając.
  • Wyciągnij bitą śmietanę z lodówki, dzielą dawaj partiami do zabaione i dobrze wymieszaj.
  • Wyjmij truskwki, nałóż krem i zajadaj.
  • Gotowe.

Smacznego

Znacie to uczucie, kiedy otwieracie lodówkę i zastanawiacie się co by tu dziś zrobić na obiad? Jeśli tak to zamknijcie lodówkę, weźcie telefon do ręki i dołączcie do grupy ludzi, którzy kochają jeść oraz gotować. Tam znajdziecie setki pomysłów na śniadanie, obiad, deser, kolację i dobry alkohol ?„Facet w kuchni-gotowanie pod wpływem”

Link do grupy kryje się pod zdjęciem powyżej

RafalCook

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak powstała Twoja ulubiona potrawa❓ Czy wiesz, skąd pochodzi sushi, pierogi, czy spaghetti❓ Każda potrawa ma swoją historię, która sięga czasów sprzed wieków. Na moim kanale na YouTube i Blogu staram się odkrywać tajemnice ulubionych dań z różnych krajów.

Pierogi - jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej - mają swoje korzenie w Azji Środkowej. Początkowo były to małe kawałki ciasta, wypełnione mięsem lub warzywami, gotowane w wodzie. Z czasem pierogi zyskały na popularności w Europie Wschodniej, a dziś są uwielbiane na całym świecie.

Sushi - popularne danie kuchni japońskiej, powstało w VII wieku, kiedy to ryby były przechowywane w beczkach z ryżem, aby zachować ich świeżość. Z czasem ryż stał się stałym składnikiem sushi, a danie zyskało na popularności nie tylko w Japonii, ale na całym świecie.

Spaghetti - danie kuchni włoskiej, ma swoje korzenie w Chinach. W wiekach przed naszą erą Chińczycy jedli makaron z mąki pszennej, który był wytwarzany w specjalnych formach. W XIII wieku Marco Polo sprowadził makaron do Włoch, gdzie stał się popularnym daniem.

I wiele, wiele innych, które znajdziesz na stronie

Tak wiele potraw ma swoją historię, a odkrywanie jej może być fascynującym doświadczeniem. Warto poznać tło kulinarnych tradycji, które ukształtowały nasze ulubione dania.

A Ty mój drogi czytelniku - podglądaczu jakie potrawy uwielbiasz ❓Czy znasz ich historię❓ Podziel się swoimi ulubionymi daniami i ich historią w komentarzach.

Zapraszam.

Możesz również polubić…

2 komentarze

  1. […] Jesli jednak ta wersja wydaje się Tobie, mój drogi czytelniku zbyt prosta, możesz zerknąć na inną z Prosecco i Truskawkami, którą znajdziesz tutaj. […]

  2. […] Truskawki z Prosecco Zabaione – przepis TUTAJ […]

Skomentuj

[instagram-feed]