Truskawki z Prosecco Zabaione.
Zabaglione to klasyczny włoski budyń serwowany albo jako deser, albo jako dodatek do innych słodyczy i ciast.
Pochodzenie Zabaglione jest do końca nie znane, trzy włoskie regiony, Toskania, Piemont i Emilia-Romagna, od wieków rywalizują o miano twórcy tego pysznego kremu.
Truskawki z Prosecco Zabaione
Pierwotna nazwa kremu to Zabaglione, obecnie we Włoszech jest używana nazywana Zabaione.
W Toskanii mówi się, że Zabaglione jest dobrze znane od XVI wieku i była bardzo popularne na dworze Caterina de 'Medici.
W Piemoncie legenda mówi, że franciszkańscy mnisi wymyślili Zabaglione, aby pomóc… męskim siłom!
Mówi się, że pierwotna nazwa to Sambayon, na cześć Saint Pasquale Baylon.
Prawdopodobnie najciekawsza legenda o Zabaglione pochodzi z Emilii-Romanii.
Tutaj mamy dokładną datę 1471 i miejsce, miasto Reggio Emilia.
Opowieść zaczyna się od najemnika, kapitana Giovanniego Baglioniego i jego armii, która jest rozlokowana wokół murów miasta.
Truskawki z Prosecco Zabaione
Jak zwykle Giovanni Baglioni rozkazał swoim ludziom plądrować farmerów, ale tego dnia łup był szczególnie słaby, tylko jajka, winorośl i cukier.
Kapitan kazał wymieszać i ogrzać wszystkie te składniki, tworząc pyszny budyń, któremu imię nadano w lokalnym dialekcie „Zuan Bajòun , a następnie skrócony w Zabaglione.
Lista potrzebnych składników
- 500 g truskawkowe
- 200 ml Prosecco
- 8 żółtek
- 150 g cukru
- 500 ml śmietany
Zacznij od łyka Prosecco
- Truskawki pokrój na mniejsze kawałki i włóż do pojemników, schowaj do lodówki.
- Śmietanę przy pomocy miksera, ubij na bitą śmietanę i schowaj do lodówki.
- W żaroodpornej misce, wymieszaj żółtka, cukier i już tylko 150 ml Prosecco.
- Postaw miskę na rondlu, z gotującą się wodą, ale tak, by miska nie dotykała wody.
- ?️ Ubuij zabaione, aż zgęstnieje, kiedy zrobi się idealnie kremowa, zdejmij ją z rondla i pozostaw do przestygnięcia czasami ją mieszając.
- Wyciągnij bitą śmietanę z lodówki, dzielą dawaj partiami do zabaione i dobrze wymieszaj.
- Wyjmij truskwki, nałóż krem i zajadaj.
- Gotowe.
Smacznego
Znacie to uczucie, kiedy otwieracie lodówkę i zastanawiacie się co by tu dziś zrobić na obiad? Jeśli tak to zamknijcie lodówkę, weźcie telefon do ręki i dołączcie do grupy ludzi, którzy kochają jeść oraz gotować. Tam znajdziecie setki pomysłów na śniadanie, obiad, deser, kolację i dobry alkohol ?„Facet w kuchni-gotowanie pod wpływem”
Link do grupy kryje się pod zdjęciem powyżej
[…] Jesli jednak ta wersja wydaje się Tobie, mój drogi czytelniku zbyt prosta, możesz zerknąć na inną z Prosecco i Truskawkami, którą znajdziesz tutaj. […]
[…] Truskawki z Prosecco Zabaione – przepis TUTAJ […]