Beza z kremem mascarpone i sezonowymi owocami

Królowa beza. Z użyciem mnóstwa owoców sezonowych. Takie smaki są najlepsze!


 Składniki na bezę:
6 białek,
1,5 szklanki cukru,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 łyżka soku z cytryny,

Składniki na krem:
500ml śmietanki 30%,
250g serka mascarpone,

1 łyżka cukru pudru,

Ponadto:
maliny,
czerowna porzeczka,
borówki amerykańskie
truskawki,
morelki,
mięta.



Beza: Białka ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy małymi porcjami cukier. Ubijamy tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści i w masie nie będzie kryształków. Dodajemy łyżkę soku z cytryny oraz przesianą mąkę.

Całość dzielimy na dwie równe części. Na pergaminie rysujemy dwa jednakowe okręgi (ok 27cm), na które wykładamy masę z białek. Piekarnik nastawiamy na 140oC i zaraz po włożeniu bezy zmniejszamy temperaturę na 100oC i tak pieczemy przez ok 90 minut, aż beza będzie całkowicie wysuszona. Beza powinna wystygnąć w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Krem: Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu.

Masę nakładamy na bezę. Przykrywamy drugim blatem bezowym, na to masa oraz owoce.



Dziękuję, że tutaj jesteś! Zostaw komentarz, napisz, co sądzisz o  tym przepisie.

Nie zostawiaj w komentarzach linków (chyba, że kontekst rozmowy tego wymaga).

Komentarze

  1. wygląda jak z bajki :) a smakuje na pewno jeszcze lepiej, szkoda ze nie potrafię tak robić.

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna jak malowana, aż szkoda kroić :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis jest genialny :)) dzieci miały urodziny, to goście byli pod wrażeniem. Wyglądem jak i smakiem

    OdpowiedzUsuń
  4. królowa bez dwóch zdań <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie robiłam bezy, ale już mnie korci spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja bardzo lubię bezę, zjadłabym taką z owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  7. beza zawsze kojarzy mi się z mega słodkością

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękniejszego tortu nie widziałam! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie przepadam za bezą, wygląda pięknie tylko nie dla mnie ten deser

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobiłam pierwszy raz, a wyszło super. Kształt trochę nie wyszedł, ale na szczęście nic nie wypłynęło spod bezy i wszystkim smakuje. ��

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty