czwartek, 11 czerwca 2020

Placuszki jogurtowe z truskawkami

Niezwykle lekkie, puszyste placuszki na jogurcie naturalnym z dodatkiem truskawek. Idealnie sprawdzą się na śniadanie, podwieczorek czy deser.







Składniki:
150 ml jogurtu naturalnego,
ok. 3/4 szkl. mąki pszennej,
1 jajko,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
1 łyżeczka cukru waniliowego,
2 łyżki oleju
truskawki



Wykonanie:
Za pomocą rózgi w misce mieszamy jajko z jogurtem, dodajemy olej, mąkę wymieszaną z sodą oraz cukier. Truskawki obieramy z szypułek, kroimy na mniejsze cząstki, dodajemy do ciasta. Na rozgrzaną patelnię wykładamy łyżką porcje ciasta. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Można posypać cukrem pudrem lub polać sosem czekoladowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz