Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

czwartek, 11 czerwca 2020

Ciasto bananoffee


Dla mnie ciasta mogą, choć nie muszą być przesadnie słodkie. Odmiennego zdania jest mój Małżonek, który choć za słodkościami nie przepada, takim ciastem z kajmakiem nie pogardzi.
I wcale nie musi być na biszkopcie, możecie zamiast niego ułożyć herbatniki :)


Składniki na formę o wymiarach 24x36cm

Biszkopt:
4 jajka
²/₃ szklanki drobnego cukru
¾ szklanki mąki pszennej tortowej
¼ szklanki mąki ziemniaczanej
Szczypta soli

Krem kajmakowy:
400g śmietany 36%
250g serka mascarpone
2 łyżki gotowej masy kajmakowej z puszki

Krem  śmietankowy:
400g śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
100ml wody

Dodatkowo:
1 duże opakowanie herbatników maślanych (ok 400g)
Pozostała masa kajmakowa
4 banany
Kakao do oprószenia ciasta

Poncz:
120ml wody
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania 

Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Do ubitej piany stopniowo dodajemy cukier, a następnie żółtka. Ubijamy tylko do połączenia składników. Na końcu dodajemy przesiane mąki i delikatnie, już nie mikserem, a drewnianą łyżką dokładnie łączymy. Przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Wstawiamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika na ok 20 minut. Studzimy.

Krem kajmakowy:
Śmietanę ubijamy z mascarpone, a następnie dodajemy masę kajmakową. Cieniutką warstwę kremu nakładamy na biszkopt (możemy go wcześniej naponczować” układamy plastry banana posmarowane sokiem z cytryny i wykładamy resztę kremu.
Na krem wykładamy pierwszą warstwę herbatników, resztę masy kajmakowej z puszki i ponownie warstwę herbatników.

Krem śmietankowy:
Żelatynę zalewamy zimną wodą, odstawiamy by spęczniała, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej.  Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy odrobinę do płynnej żelatyny, a następnie wlewamy z powrotem do miski i dokładnie ubijamy. Wykładamy na wierzch ciasta, oprószamy kakao i chowamy do lodówki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.