Placki z cukinii z koperkiem
Doskonałe placki z cukinii, pachnące koperkiem i czosnkiem. Mam dość ograniczone możliwości przygotowywania potraw z cukinii ponieważ Małżonek jej nie znosi, ale akurat te placuszki zajada ze smakiem, więc gorąco je polecam… 😉
Placki z cukinii
Potrzebuję:
- 2-3 cukinie
- 2 jajka
- pęczek koperku
- 2-3 ząbki czosnku
- ok. 200g serka farmerskiego
- ok. 150g mąki
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
- sól, pieprz, oliwa do smażenia
Myję i ścieram cukinię na tarce, dodaję jajka, umyty i posiekany koperek, wciskam czosnek dodaję mąkę i doprawiam solą i pieprzem.
I smażę na złoty kolor na oliwie.
Czasami podaję z jogurtem naturalnym.
Smacznego 🙂
Przepis bierze udział w:
Kuchnia u Krysi
30/07/2014 @ 18:08
Chyba się zdecyduję na placuszki 🙂
C'est moi
22/07/2012 @ 11:29
Prawdaż , prawdaż….. Cukier ponoć krzepi , ale wódka jeszcze lepiej ;)))
C'est moi
21/07/2012 @ 13:59
Właśnie , wraz z wieloma warzywami , dostałam w prezencie również cukinię i nie wiedziałam z czym to się je. Teraz wiem ! Ale zamiast sera użyję konfitury z wiśni – jak myślicie, placuszki będą dobre ?
Marek
21/07/2012 @ 14:43
Będą słodsze i będą zawierały więcej cukru, to na pewno. A czy lepsze – kwestia gusu, nieprawdaż? 🙂