Zapiekane skórki ziemniaczane
Zapiekane skórki ziemniaczane to ciepła przekąska idealna np. na spotkanie z przyjaciółmi. Można ją przygotować wcześniej i tylko zapiec w odpowiednim czasie. Zapraszam.
Składniki:
- 4 duże ziemniaki
- ok. 100g boczku wędzonego
- pół cebuli (białej lub czerwonej)
- pęczek szczypioru
- 200 ml śmietany kwaśnej
- sól, pieprz
Ziemniaki gotuję i po wystudzeniu kroję na połówki. Wydrążam środek.
Na patelni podsmażam pokrojony boczek i dodaję pokrojoną cebulę. Podsmażam kilka minut aż cebula będzie miękka. Do rozdrobnionego miąższu z ziemniaków dodaję usmażony boczek z cebulą i pokrojony szczypior. Przyprawiam solą, pieprzem i papryką. Dolewam ok. 100 ml śmietany.
Wszystko dobrze mieszam i nakładam do skórek. Piekę w piekarniku na 160 stopni ok. godziny. Podaję z kwaśną śmietaną.
Smacznego 🙂
kuchenny bałagan
26/07/2012 @ 07:33
mmm, świetne, można napchać je swoimi ulubionymi smakołykami 🙂
Dorota
26/07/2012 @ 18:39
oj można;)! Pozdrawiam!
Samantha
25/07/2012 @ 13:18
Świetny przepis i super smaczna przystawka 😉
Dorota
26/07/2012 @ 18:40
Dziękuję i Pozdrawiam 🙂 !