środa, 10 czerwca 2020

NAJPROSTSZE MUFFINY WEGAŃSKIE

Kiedy chcę podarować dzieciom coś słodkiego przygotowuję muffiny. Zdecydowanie najbardziej smakują im te właśnie.  Myślę, że to za sprawą ich puszystości. Moje dziewczynki uwielbiają mięciutkie bułeczki, babeczki i inne wypieki. Przyznam, że ja też mam do takich słabość. Jeśli Wy również, to zapraszam do wypróbowania przepisu. Polecam. 




Składniki na 12 sztuk:

1 1/2 szklanki mąki orkiszowej,
1 1/2 szklanki mąki gryczanej,
1/3 szklanki cukru kokosowego,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżeczka cynamonu - opcjonalnie,
2 łyżki kakao - opconalnie, 

1 1/2 szklanki "mleka" owsianego,
1/4 szklanki oliwy,
1 łyżeczka sody,
1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny.

Dodatkowo (opcjonalnie): migdały, rodzynki, kawałki czekolady. 

Wykonanie:

Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180 stopni. 

Przygotowujemy dwie miski. W jednej mieszamy mąki,  cukier, proszek do pieczenia, kakao. W drugiej łączymy oliwę z "mlekiem", octem jabłkowym i sodą. Do składników mokrych dodajemy suche. Mieszamy. 

Wykładamy do foremek na muffiny (uprzednio naoliwionych). 

Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni (termoobieg). 

6 komentarzy:

  1. Wyglądają jak zwykłe muffiny, dzięki za ten przepis na pewno spróbuję je zrobić i taki prosty przepis, super. Będę wpadać na bloga po więcej. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jestem weganką, ale wyglądały tak apetycznie, że wypróbowałam i okazało się, że wegańskie wcale nie oznacza mniej smaczne - dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak się dobrze je to się bardzo dobrze wygląda. Sam tak wyglądam że każdy mi zazdrości.

    OdpowiedzUsuń