krem z białej czekolady
Kremy śmietanowe,  Przepisy,  Slider,  Torty

Krem z białej czekolady.

Krem z białej czekolady to świetny dodatek do tortów i deserów. Aksamitna konsystencja i słodki smak sprawiają, że stanowi idealne przełamanie dla kwaśnych owoców, dżemów lub galaretek.

Krem po ubiciu i ochłodzeniu jest stabilny, nadaje się do tworzenia słodkich dekoracji. A w rzeczy samej krem z białą czekoladą jest słodki. Dlatego ja rzadko stosuję ten krem samodzielnie. Najczęściej występuje z parze z kwaśniejszymi elementami deseru.

Do czego pasuje krem z białej czekolady?

Dla mnie krem z białej czekolady, ze względu na swój słodki smak, jest idealnym dodatkiem do kwaśnych dżemów, owoców, żelek, frużelin. Oczywiście tych naturalnych i niedosładzanych. Ja zwykle przygotowuje takie specjały samodzielnie, dlatego dobieram ilość cukru (lub słodzika) do pożądanego smaku. Większość owoców posiada bardzo dużo naturalnego cukru i nie musi być dodatkowo dosładzana.

Omawiany krem stanowi idealne uzupełnienie do kwaskowatego smaku malin, wiśni, porzeczek, agrestu, marakui, owoców leśnych, jeżyn, cytryny. Dobrze komponuje się również z truskawkami, borówkami. Wszystkie z przedstawionych smaków można przygotować w postaci kremu, musu, frużeliny, galaretki (uwaga: galaretki z torebki są słodzone). Ciekawie smakuje również połączenie kremu z białej czekolady z galaretką cytrynową z zatopionymi w niej bananami lub jabłkami. 

Dla osób, które za deserami owocowymi nie przepadają, proponuje połączyć krem z białą czekoladą z kremami kokosowymi, kremem z czekolady mlecznej lub deserowej, kremami na bazie alkoholu (krem Baileys, krem Whisky), kremami z dodatkiem ciasteczek (krem Oreo, krem Truflowy). Przepyszne jest również połączenie kremu z białej czekolady z tradycyjnymi smakami jak: krem kawowy, krem słony karmel.

krem z białej czekolady

Krem z białej czekolady

SmartBake.pl wypieki z pomysłem
5 from 2 votes
Prep Time 15 mins
Czas studzenia 2 hrs
Total Time 2 hrs 15 mins
Course Deser, Dodatek do deseru
Cuisine worldwide
Servings 350 ml
Calories 440 kcal

Equipment

  • waga kuchenna
  • mały garnuszek lub miseczka
  • szpatułka silikonowa

Ingredients
  

  • 150 g białej czekolady
  • 200 ml śmietanki kremówki 36%

Instructions
 

  • Rozdrobnij czekoladę. Im drobniejsze kawałki tym szybciej się rozpuści, a ryzyko zwarzenia kremu jest mniejsze.

Pierwszy sposób:

  • Podgrzej śmietankę w garnuszku na małym ogniu. Ma być gorąca, ale nie wrząca.
  • Zdejmij śmietankę z ognia dodaj do niej rozdrobnioną czekoladę. Poczekaj 2 minuty. Następnie wymieszaj wszystko dokładnie.
    krem z białej czekolady

Drugi sposób:

  • Podgrzej śmietankę w mikrofalówce przez ok. 1m. Dodaj rozdrobnioną czekoladę, wymieszaj. Włóż do mikrofalówki na 10s. (nie dłużej). Wymieszaj ponownie, mieszaj długo i intensywnie, aż do rozpuszczenia czekolady. Jeśli czekolada nie rozpuściła się w całości, obecne są grudki itp. Włóż pojemnik z kremem powtórnie do mikrofalówki na 5s. Czynność powtarzaj, aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady.
    grudki w kremie z białej czekolady

Ubijanie kremu.

  • Czekoladę rozpuszczoną w śmietance włóż do lodówki na przynajmniej 2h. Schłodzony krem ubij mikserem elektrycznym. Małą ilość kremu najlepiej ubija się blenderem w wąskim pojemniku o wysokich ściankach.
    rozpuszczona czekolada
  • Ubity krem nakładaj od razu lub schłodź w lodówce przez ok. 30min .
    krem z białej czekolady

Notes

350 ml kremu starcza na 1 przełożenie tortu o średnicy 16cm.
Keyword klem do tortu, krem czekoladowy, krem z białej czekolady

Jeśli spodobał Ci się poniższy przepis zachęcam Cię do zapisania się, do naszego newslettera, a 2 razy w miesiącu przyślę Ci maila z nowymi przepisami.

Proszę również o współdzielenie przepisu z innymi. 🙂

Dziękuję i smacznie zapraszam 😀

 

Zostaw mi swojego maila@,

a 2-3 razy w miesiącu wyślę Ci moje najnowsze przepisy i tutoriale.

Twój adres e-mail będzie użyty tylko do powiadamiania o nowych wpisach.

Print Friendly, PDF & Email
Jeśli lubisz mój blog, podziel się nim 🙂
Czy podobał Ci się ten artykuł?
+1
13
+1
42
+1
7
+1
23
+1
2
+1
3
+1
7

8 komentarzy

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ocena przepisu




error

Podoba Ci się mój blog? Proszę, podziel się nim ze światem :)