Możesz nie mieć nic… Ale jeśli masz pasje… to tak jak byś miał wszystko…

Antipasti ? Michelin ?

Szparagi z octem balsamicznym i Grana Padano

Proste rzeczy często na proste tylko wyglądają. Niepozorne Dania czasami wymagają większej uwagi, ponieważ nie ma w nich miejsca na błędy. I tak jest też w tym przypadku. Aby to danie było doskonale w swojej prostocie, Wasze szparagi powinny być świeże. Proponuje, aby kupić je najlepiej od lokalnego rolnika wtedy będziecie mieć pewność, ze starter od Bryana Webba wyjdzie idealnie doskonały. Jeśli jesteś weganinem, zastąp parmezan serem na bazie mleka roślinnego. Zapraszam na szparagi z gwiazdką Michelin w tle.

Krótka lista zakupów

  • ✅ 1 pęczek szparagów
  • ✅ 100 g Grana Padano
  • ✅ 8 łyżek oliwy z oliwek
  • ✅ 5 łyżek octu balsamicznego
  • ✅ 3 szalotki bananowe drobno pokrojone
  • ✅ 0/5 chili drobno pokrojone
  • ✅ Sól
  • ✅ Pieprz świeżo zmielony

?️ Gotujemy

  • ?️ Od szparagów odłam zdrętwiałe końcówki.
  • ?️ Zagotuj wodę w rondlu, dość mocno doprawioną solą.
  • ?️ Włóż szparagi na 3 minuty, następnie zdejmij z palnika, przykryj pokrywką i trzymaj ok. 2-3 minuty.
  • ?️ Szalotkę, chili wymieszaj z oliwą i octem, dopraw solą i pieprzem.
  • ?️ Nałóż szparagi, polej dresingiem i dodaj kilka kawałków, Grana Padano.
  • ? Gotowe.

Smacznego

„Facet w kuchni – gotowanie pod wpływem” Zaprasza na kulinarną grupę na Facebook, gdzie pasjonaci dobrego jedzenia, amatorzy i zawodowcy, dzielą się swoimi przepisami. Znajdziesz tam wszystko, wyszukane dani, jak i te proste, dietetyczne i te mniej dietetyczne. Każdy post jest z przepisem i zdjęciami. Grupa bez hejtu, grupa, która uczy, bawi i pomaga z dawką humoru i dobrego alkoholu.

https://www.facebook.com/groups/752650905180228/

RafalCook

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak powstała Twoja ulubiona potrawa❓ Czy wiesz, skąd pochodzi sushi, pierogi, czy spaghetti❓ Każda potrawa ma swoją historię, która sięga czasów sprzed wieków. Na moim kanale na YouTube i Blogu staram się odkrywać tajemnice ulubionych dań z różnych krajów.

Pierogi - jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej - mają swoje korzenie w Azji Środkowej. Początkowo były to małe kawałki ciasta, wypełnione mięsem lub warzywami, gotowane w wodzie. Z czasem pierogi zyskały na popularności w Europie Wschodniej, a dziś są uwielbiane na całym świecie.

Sushi - popularne danie kuchni japońskiej, powstało w VII wieku, kiedy to ryby były przechowywane w beczkach z ryżem, aby zachować ich świeżość. Z czasem ryż stał się stałym składnikiem sushi, a danie zyskało na popularności nie tylko w Japonii, ale na całym świecie.

Spaghetti - danie kuchni włoskiej, ma swoje korzenie w Chinach. W wiekach przed naszą erą Chińczycy jedli makaron z mąki pszennej, który był wytwarzany w specjalnych formach. W XIII wieku Marco Polo sprowadził makaron do Włoch, gdzie stał się popularnym daniem.

I wiele, wiele innych, które znajdziesz na stronie

Tak wiele potraw ma swoją historię, a odkrywanie jej może być fascynującym doświadczeniem. Warto poznać tło kulinarnych tradycji, które ukształtowały nasze ulubione dania.

A Ty mój drogi czytelniku - podglądaczu jakie potrawy uwielbiasz ❓Czy znasz ich historię❓ Podziel się swoimi ulubionymi daniami i ich historią w komentarzach.

Zapraszam.

Możesz również polubić…

Skomentuj

[instagram-feed]