Nalewki, wywary i innego rodzaju przetwory z pigwy przeprowadzą przez niejedną chorobę czy dolegliwość. Pigwa pospolita to sprawdzony i stary sposób na profilaktykę prozdrowotną w trakcie zimnych sezonów.
Pigwa z nalewki jest domowym sposobem na przeziębienia w okresie jesienno-zimowym. Pigwówka na spirytusie należy do absolutnego kanonu polskiego przetwórstwa owocowego. Ma działanie bakteriobójcze i wirusobójcze, dlatego pozbywa się nawet najmniejszego przeziębienia.
Oprócz walki z chorobami i przeziębieniami pigwa pomaga w zmaganiu się z problemami układu trawiennego, np. zgagi lub stanów zapalnych przewodu pokarmowego. Nalewka na spirytusie o dziwo wzmacnia wątrobę i odbudowuje śluzówkę żołądka.
Na co dodatkowo pigwówka?
Dla poprawy apetytu, przy biegunce lub nagłych wymiotach wystarczy przygotować wyciąg z pestek pigwy i dodać go do herbaty. Udowodniono, iż pigwa posiada związki polifenolowe działające przeciwutleniająco i tym samym oczyszczają organizm z wolnych rodników przyczyniających się do powstania wielu chorób nowotworowych.
Pigwa. Co to takiego?
Pigwa pospolita, nazywana także polską cytryną, jest bogactwem witamin i minerałów. Ogromny wachlarz prozdrowotnych właściwości powinien przekonać do zażywania tego owocu w każdej postaci, od nalewek po dżemy.
Pigwa to owoc rosnący na drzewie o wielkości około 8 metrów. Kształtem i kolorem przypomina jabłka lub gruszki. Jest twarda i cierpka, więc idealnie sprawdza się w domowych przetworach. Wtedy można delektować się przepysznym smakiem. Pigwa owocuje w późniejszym okresie października, jednak warto przetrzymać jej owoce aż do wczesnych przymrozków. Nie grozi to w żadnym wypadku pogorszeniu jej jakości, a wspomaga utratę kwaśności. Oprócz witaminy C posiada także witaminy grupy B, na przykład B9 zapobiegającą anemii, B6 podnoszącą odporność immunologiczną i B5 chroniącą organizm przed skutkami ubocznymi antybiotyków przyjmowanych w czasie choroby. Oprócz tego pigwa dostarcza wapń, potas, żelazo, fosfor i magnez.