czerwca 04, 2020

Chleb na maślance

Od kilku miesięcy piekę w domu pieczywo.
Ponieważ wcześniej całe moje doświadczenie do tej pory ograniczało się do upieczenia jednego bochenka na ćwiczeniach w czasie studiów, w ruch poszła metoda prób i błędów.

Udało się i pieczenie chleba nie jest już dla mnie czarną magią - choć pierwsze próby były... średnio zadowalające 😄
Ale skoro już załapałam, o chodzi z tym pieczeniem chleba, stwierdziłam, że czas pokombinować trochę z przepisami.
Dlatego tym razem powstał chleb z dodatkiem maślanki.


Chleb na maślance - przepis

Do przygotowania chleba będziesz potrzebować:
  • 500ml maślanki,
  • 40g drożdży,
  • łyżeczkę syropu klonowego,
  • łyżeczkę soli,
  • ok. 70ml letniej wody,
  • 400g mąki żytniej, typ 2000,
  • 400g mąki pszennej, typ 1850,
  • olej rzepakowy do natłuszczenia naczynia żaroodpornego.

1. Drożdże rozdrobnij palcami do dużej szklanej miski, zalej letnią wodą, maślanką, na koniec dodaj syrop klonowy i dokładnie wymieszaj rózgą.
2. W osobnej misce wymieszaj suche składniki (obie mąki i sól).
3. Suche składniki stopniowo dosypuj do mokrych mieszając drewnianą łyżką, a następnie wyrób ręką ciasto.
4. Gotowe ciasto wstaw na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 40 stopni C.
5. Po tym czasie wyjmij wyrośnięte ciasto, piekarnik nagrzej do 210 stopni C i wstaw do środka na chwilę naczynie żaroodoporne z przykrywką, aby się nagrzało.
6. Ciasto ponownie wyrób, wyjmij na posypany mąką blat i uformuj bochenek.
7. Wyjmij naczynie z piekarnika, ręcznikiem papierowym nasączonym odrobiną oleju delikatnie przetrzyj wnętrze naczynia (uważaj, aby się nie oparzyć, jeśli naczynie będzie bardzo gorące), włóż do niego przygotowane ciasto. Ostrym nożem ogrzanym w ciepłej wodzie możesz ponacinać wierzch bochenka - skórka nie popęka, a powstanie ładny wzorek.
8. Chleb piecz w piekarniku przez 40 minut (nadal w 210 stopniach C), po czym zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze kolejne 10 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger