środa, 3 czerwca 2020

Krem z zielonych szparagów


Aromatyczna, sezonowa zupa z zielonych szparagów, której delikatny smak z wyczuwalną nutą polskiego czosnku i wyrazistej cebuli idealnie komponuje się z  chrupiącym ptysiowym groszkiem.

Składniki:

500g zielonych szparag
1 ząbek czosnku
1 cebula
3 ziemniaki
500ml bulionu drobiowego
2 łyżki masła
szczypta gałki muszkatołowej
2 łyżki soku z cytryny
sól
pieprz

Dodatkowo:
60g groszku ptysiowego
gęsta śmietana

Wykonanie:

1. Szparagi  umyć, oczyścić, odłamać końcówki i pokroić na mniejsze kawałki.

2. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w większą kostkę.

3. Cebulę i czosnek drobno posiekać, lekko zeszklić na maśle, dodać ziemniaki i lekko podsmażyć. Wlać bulion, dodać szczyptę gałki muszkatołowej i gotować kilka minut. Następnie dodać szparagi i dalej gotować do miękkości warzyw. Na samym końcu doprawić solą, pieprzem, dodać sok z cytryny i zmiksować blenderem do postaci kremu.

4. Krem szparagowy podawać z łyżką gęstej śmietany i ptysiowym groszkiem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz