Aromatyczna,
sezonowa zupa z zielonych szparagów, której delikatny smak z wyczuwalną nutą
polskiego czosnku i wyrazistej cebuli idealnie komponuje się z chrupiącym ptysiowym groszkiem.
Składniki:
500g
zielonych szparag
1
ząbek czosnku
1
cebula
3
ziemniaki
500ml
bulionu drobiowego
2
łyżki masła
szczypta
gałki muszkatołowej
2
łyżki soku z cytryny
sól
pieprz
Dodatkowo:
60g
groszku ptysiowego
gęsta
śmietana
Wykonanie:
1. Szparagi umyć, oczyścić, odłamać końcówki i pokroić na
mniejsze kawałki.
2. Ziemniaki obrać, umyć i
pokroić w większą kostkę.
3. Cebulę i czosnek drobno
posiekać, lekko zeszklić na maśle, dodać ziemniaki i lekko podsmażyć. Wlać
bulion, dodać szczyptę gałki muszkatołowej i gotować kilka minut. Następnie
dodać szparagi i dalej gotować do miękkości warzyw. Na samym końcu doprawić
solą, pieprzem, dodać sok z cytryny i zmiksować blenderem do postaci kremu.
4. Krem szparagowy podawać z łyżką gęstej śmietany i ptysiowym groszkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz