Przepis na ciastka PRL-ki. Proste ciastka sprzed lat.

Przepis na ciastka PRL-ki. Proste ciastka sprzed lat.

Kuchnia polska z okresu PRL to przede wszystkim prostota. W sklepach brakowało wszystkiego i trzeba było sobie radzić. Także w kuchni. Z drugiej strony nie mieliśmy dużych wymagań kulinarnych. Do pełni szczęścia wystarczyła kromka chleba posypana cukrem.

Rarytasem były wszelkiego rodzaju ciasteczka i wypieki. Znikały one z talerzy w mgnieniu oka. Nie inaczej było ze słynnymi ciasteczkami PRL-kami, na które przepis prezentujemy poniżej.

Przepis na ciastka PRL-ki. Proste ciastka sprzed lat.

Przepis na ciastka PRL-ki. Proste ciastka sprzed lat.

5.0 z 20 głosów
Danie: CiasteczkaKuchnia: Polska, PRLTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

20

min.
Kalorie

260

kcal

Smak tych legendarnych ciasteczek okresu PRL-u kojarzy praktycznie prawie każdy z Nas żyjących w tamtym czasie. Sami, własnoręcznie możemy je zrobić w domu z naszym przepisem.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 250 g margaryny

  • 250 g mąki

  • 250 g sera białego

  • cukier biały, cukier trzcinowy, orzechy siekane, mak (według uznania) do posypania

  • 1 białko z jajka kurzego


Sposób przygotowania:

  • Mąkę, margarynę oraz ser biały zagniatajmy razem aż do otrzymania elastycznego ciasta.
  • Ciasto rozwałkujmy na posypanej mąką stolnicy na grubość około 1 cm. Za pomocą foremek wytnijmy ciasteczka.
  • Blachę do pieczenia z wyścielmy papierem do pieczenia. Ciastka układajmy na wyścielonej blasze.
  • Białko starannie rozkłóćmy, a następnie posmarujmy nim ciastka i posypujmy je cukrem białym, cukrem trzcinowym makiem lub siekanymi orzechami według naszego uznania.
  • Blachę z ciastkami wstawmy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza. Łakocie pieczmy przez około 16-21 minut czasu, co momentu uzyskania złotego koloru.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*