Włoskie ciasto drożdżowe Panettone
Nie ma to jak kawałek dobrego ciasta drożdżowego! 🙂 Postanowiłam więc zrobić włoskie ciasto drożdżowe panettone, które kiedyś, gdzieś już próbowałam i bardzo mi wtedy smakowało. Jest ono tradycyjnie podawane we Włoszech w okresie bożonarodzeniowym, noworocznym i wielkanocnym. Proces wyrabiania tego tradycyjnego ciasta jest długi i skomplikowany – kiedyś nawet czytałam taki przepis, gdzie ciasto wyrastało 24 godziny – kiedy jednak znalazłam prostszy przepis, to od razu go wypróbowałam 🙂 Użyłam tylko za dużej foremki i dlatego ciasto nie ma tego typowego dla panettone kształtu ale na smaku nic nie straciło. Zapraszam na ciasto drożdżowe Panettone. 🙂
Ciasto drożdżowe Panettone – Składniki:
- 2 łyżeczki suchych drożdży
- 125 ml ciepłego mleka
- 50 g cukru
- 425 g maki chlebowej (plus więcej do podsypywania)
- szczypta soli
- 75 g rozpuszczonego masła (niesolonego)
- 2 duże jajka + 1 małe roztrzepane jajko do smarowania
- 1 i 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
- 175 g mieszanych suszonych owoców (np. rodzynki, żurawina, morele… i skórka pomarańczowa)
- skórka starta z jednej pomarańczy
- olej do natłuszczania
- cukier puder do posypania
1. Do jednej miski wlewamy ciepłe mleko i wsypujemy drożdże i zostawiamy na 5-10 minut.
2. W drugiej misce mieszamy cukier, mąkę i szczyptę soli.
3. Jak drożdże w mleku zaczną pracować, dodajemy do nich rozpuszczone (zimne) masło, jajka i wanilię i wszystko mieszamy.
4. Łączymy składniki płynne z sypkimi w jedną masę, którą wykładamy na powierzchnię oprószoną mąką i wyrabiamy około 10-15 minut aż ciasto zrobi się elastyczne. Po czym rozciągamy je i dodajemy suszone owoce i skórkę z pomarańczy (następnym razem namoczę owoce w rumie:)) i wyrabiamy aż wszystko się połączy.
5. Uformowane w kształt kuli ciasto przekładamy do lekko naoliwionej miski i przykrywamy miskę lekko wilgotną ściereczką a na ściereczkę nakładamy plastikowy worek, żeby się nie wysuszyła. Odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej 2 godziny aż podwoi swoją objętość.
6. Formę o średnicy 15 centymetrów wykładamy podwójną warstwą papieru do pieczenia na spodzie i robimy też podwójny kołnierz z papieru, który powinien być o około 10 centymetrów wyższy niż brzeg formy ponieważ ciasto bardzo urośnie… chyba, że forma będzie miała większą średnicę to ciasto będzie bardziej płaskie.
7. Lekko ugniatamy ciasto, żeby wypuścić z niego powietrze i przekładamy na oprószoną mąką powierzchnię i formujemy kulę na tyle dużą, żeby weszła do formy. Przykrywamy delikatnie ściereczką i znowu odstawiamy na dwie godziny, żeby podwoiło objętość.
8. Smarujemy ciasto roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na około 45 minut, a jeśli zaczyna wierzch zbyt szybko brązowieć należy górę nakryć folią aluminiową. Przed wyjęciem najlepiej sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone, a po wyjęciu z formy jak uderzymy w spód ciasta i jest głuchy odgłos tzn. że jest dobrze upieczone. Studzimy na kratce i po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
Źródło: C.Bretherton, Baking
Monica
21/01/2013 @ 13:42
Och, tak mi mów! Pięknie, aż oko cieszy 🙂
Kaś
20/01/2013 @ 20:17
też kiedyś piekłam, bardzo bardzo dobre ciasto!
Natalia
18/01/2013 @ 15:31
Ale cudne :)))
Ola in the kitchen
17/01/2013 @ 22:53
Uwielbiam! do tego kawa zbożowa i jestem w niebie ;]
Loreta
17/01/2013 @ 17:10
Świetny pomysł, też bardzi lubię tę włoską babę. Koniecznie wypróbuję bo bakalii po świętach mam sporo 🙂
Marta @ Co dziś zje
17/01/2013 @ 16:43
Z chęcią zrobię, żeby móc myśleć o Wloszech i cieple 🙂
Samantha
17/01/2013 @ 15:19
Pyszne włoskie smaki ! Uwielbiam !!! 🙂
Pan Deserek :)
17/01/2013 @ 15:03
Uwielbiam takie ciasto ze szklanką ciepłego mleka ummm 🙂 fantastico 🙂 Proste a jakie smaczne 🙂