Przepis na kurczaka na butelce piwa

Przepis na kurczaka na butelce piwa

Kurczak jest najbardziej popularnym rodzajem mięsa jaki spożywają Polacy. Jest to także najpopularniejszy rodzaj mięsa w krajach zachodu. Jednak to, że jest pospolity nie oznacza, że kurczak musi być nudny. Można go przecież podawać na dziesiątki różnych inspirujących sposobów.

Sposobem, który opisujemy dziś jest kurczak w piwie. Nie chodzi jednak o samą zalewę czy marynatę. Chodzi o sposób pieczenia – nadziewany jest na butelkę. A co w tym takiego nowatorskiego? Czy to jakiś szczególny przepis na kurczaka z piekarnika? Czy chodzi tylko o samą formę pieczenia rzucającą się w oczy?

Na pewno też. Kurczak podany w taki sposób przyciąga wzrok. Lecz wygląd to nie wszystko. Buzujące piwo ciągle nawilża i obmywa kurczaka z zewnątrz przez co skórka jest bardzo aromatyczna i chrupiąca. Nie przypalona. Ale to też nie wszystko. W nagrzanym piekarniku nagrzewa się też szklana butelka. I ona niejako “piecze” kurczaka także od środka. Przez to robi się szybciej i nie przesycha. Warto spróbować nasz przepis na kurczaka nadzianego na piwo!

Przepis na kurczaka nadzianego na piwo w piwnej zalewie

Przepis na kurczaka nadzianego na piwo w piwnej zalewie

5.0 z 17 głosów
Danie: KurczakKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

2

godz. 
Kalorie

105

kcal

Chyba wszyscy uwielbiają kurczaki tak jak my. Zarówno z grilla jak i te z piekarnika z chrupiącą skórką. Może jest to spowodowane tym, że “kurczaki z grilla” były pierwszym fast foodem jaki pamiętam? A może przez to, że są po prostu pyszne. A co powiecie na ciekawą propozycję podania czyli przepis na kurczaka nadzianego na butelkę piwa?

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 1 cały kurczak dobrej jakości, najlepiej z chowu ekologicznego

  • 1 butelka ciemnego piwa

  • 5 ząbków czosnku BIO

  • 50 g masła

  • 2 łyżeczki oregano

  • 1 łyżeczka ostrej papryki

  • 2 łyżeczki słodkiej papryki

  • 2 szczypty soli i pieprzu do smaku


Sposób przygotowania:

  • Kurczaka umyj i natrzyj solą oraz przyprawami (sól, pieprz, oregano, papryka ostra i słodka). Także w środku. Wstaw kurczaka na parę godzin do lodówki, by przeszedł marynatą.
  • Zanurz całą butelkę piwa (nie otwartego) w ciepłej wodzie. Pomoże to ściągnąć naklejki. Butelkę dokładnie umyj i wyszoruj także z resztek kleju.
  • Rozpuść masło (około 3 łyżki). Rozgnieć w prasce 5 ząbków czosnku. Połowę wetrzyj do kurczaka od środka a połowę dodaj do rozpuszczonego masła. Następnie masłem z czosnkiem nasmaruj kurczaka od zewnątrz.
  • Nadziej na piwo zamarynowanego i wysmarowanego masłem z czosnkiem kurczaka. Wsadź go na butelkę kuprem do dołu tak, żeby szyjka butelki wyszła górą. Żeby kurczak lepiej “siedział” na butelce możesz mu związać nogi. Kurczaka nasadzonego na butelkę postaw w foremce (wysokiej na parę centymetrów bo piwo może buzować i nabrać objętości). Piwo odkapsluj.
  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wstaw kurczaka do nagrzanego piekarnika na 2 godziny. Co 20 minut musisz jednak dodać szczyptę soli do butelki – sprawi to, że piwo będzie buzować i zwilżać swoją pianą kurczaka. Dodatkowo co pół godziny smarować kurczaka zebranym w foremce sosem, najlepiej przy pomocy pędzelka.
  • Po 2 godzinach wyciągnij kurczaka z piekarnika. Wyciągnij z brytfanki na deskę razem z butelką. Ostrożnie przekrój go wzdłuż mostka, aby można było wyciągnąć butelkę. Uważaj, bo butelka będzie bardzo gorąca.

Uwagi:

  • Kurczak ma rumianą chrupiącą skorupkę, natomiast w środku mięso jest miękkie i wilgotne. Kurczaka można podzielić na kilka porcji i śmiało zaserwować w porze obiadowej.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Jeden komentarz

  1. Zawsze hicior na imprezie. Do tego frytki i sałatka z buraków i ogórka!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*