Kurczak jest najbardziej popularnym rodzajem mięsa jaki spożywają Polacy. Jest to także najpopularniejszy rodzaj mięsa w krajach zachodu. Jednak to, że jest pospolity nie oznacza, że kurczak musi być nudny. Można go przecież podawać na dziesiątki różnych inspirujących sposobów.
Sposobem, który opisujemy dziś jest kurczak w piwie. Nie chodzi jednak o samą zalewę czy marynatę. Chodzi o sposób pieczenia – nadziewany jest na butelkę. A co w tym takiego nowatorskiego? Czy to jakiś szczególny przepis na kurczaka z piekarnika? Czy chodzi tylko o samą formę pieczenia rzucającą się w oczy?
Na pewno też. Kurczak podany w taki sposób przyciąga wzrok. Lecz wygląd to nie wszystko. Buzujące piwo ciągle nawilża i obmywa kurczaka z zewnątrz przez co skórka jest bardzo aromatyczna i chrupiąca. Nie przypalona. Ale to też nie wszystko. W nagrzanym piekarniku nagrzewa się też szklana butelka. I ona niejako “piecze” kurczaka także od środka. Przez to robi się szybciej i nie przesycha. Warto spróbować nasz przepis na kurczaka nadzianego na piwo!
Zawsze hicior na imprezie. Do tego frytki i sałatka z buraków i ogórka!