wtorek, 2 czerwca 2020

Mini pavlova z masą limonkową





Słodki deser dla łasuchów z przepyszną limonkową masą śmietanową

 Do uperfumowania i przełamania słodyczy masy śmietanowej użyłam soku z limonki Limmi , który miałam przyjemność używać i powiem Wam, że test wypadł rewelacyjnie.

Sok nie zawiera cukru ani wody, nie jest to koncentrat lecz naturalny sok wyciśnięty ze świeżych limonek
Dużym atutem buteleczka @Limmi ma kapsułkę wypełnioną olejkiem eterycznym pochodzącym ze skórki cytrusów, który w
małych ilościach wypuszczany jest gdy nalewa się sok.
• Dzięki połączeniu soku z olejkiem, produkt zyskuje właściwy aromat i smak świeżo wyciśniętych limonek.

Składniki beza:

5 białek
300 g cukru
szczypta soli
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie :

Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Na papierze narysować 6 kółek o średnicy ok 15cm – ja przyłożyłam talerzyk deserowy i od niego odrysowałam kółka.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier
Pod koniec ubijania dodać ocet i mąkę  ziemniaczaną. Masa bezowa powinna być lśniąca.
Ubitą pianę nałożyć na narysowane kółka i delikatnie ją rozłożyć, zaciągając łyżką boki od dołu ku górze.
Na środku zrobić łyżką wgłębienie na masę śmietanową.
Bezę wstawić do piekarnika nagrzanego do 150°po czym zmniejszyć temperaturę do 75 stopni i suszyć bezę  90 minut. Każdy piekarnik piecze nieco inaczej więc należy sprawdzać bezę co jakiś czas aby nie zbrązowiała. W razie potrzeby zmniejszyć temperaturę do 50stopni.
Po tym czasie przy uchylonych drzwiczkach pozostawić bezę w piekarniku do całkowitego wystygnięcia. Beza może lekko popękać.

Do dekoracji:
Ulubione sezonowe owoce, świeża mięta

Składniki  masa śmietanowa:

250 g serka mascarpone
300 g słodkiej śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
Kilka łyżeczek soku z limonki z Limmi w zależności jak intensywny smak chcemy uzyskać.
Opcjonalnie dla koloru pół łyżeczki zielonej herbaty matcha, konfitura malinowa.

Przygotowanie:

Schłodzoną śmietanę ubić z serkiem mascarpone, z cukrami oraz opcjonalnie z dodatkiem herbaty. Pod koniec ubijania dodać odpowiednią ilość soku z limonki.
Tak przygotowaną masą śmietanową wyłożyć zagłębienia w bezie, w kremie robić dołeczek, do którego nałożyć konfiturę malinową. Górę bezy dowolnie udekorować owocami.
Najlepiej podawać w dniu przygotowania


Limmi:
• Orzeźwia w drinkach
• Tworzy desery
• Łączy owoce
• Latem gasi pragnienie
• Uszlachetnia mięsa
• Idealny do ryb
• Fantastyczny do sałatek


#limmi
#cytrusowamoclimmi
Gdzie kupić Limmi: sklepy tradycyjne w całej Polsce (i sieci lokalne np. Sklepy Doroty) Makro C&C, Selgros, E.Leclerc,
Intermarche, Auchan, Carrefour, Delikatesy Centrum i sklepy internetowe np. frisco.pl



2 komentarze: