Sałatka z młodej kapusty pekińskiej

Sałatka z młodej kapusty pekińskiej

ależ to jest pyszne!

Ostatnio pokazywałam Wam jak zrobić kiszone rzodkiewki. Brzmi dziwnie? Może trochę, ale zapewniam że kiszenie to stary jak świat sposób przetwarzania żywności: warzyw, owoców, ziół by przetrwały dłużej, by można było zrobić z nich zapasy.

Ja lubię kisić rzodkiewkę w kawałkiem buraka – nadaje on jej potem również fajny kolor. Taka rzodkiewka naprawdę super sprawdza się w sałatkach wnosząc do kompozycji kwaśną nutę. Prezentuje się również ciekawie.

Zaczął się sezon na młoda kapustę. Warto szczególnie teraz zjadać jej delikatne, miękkie liście bo jest wspaniałym materiałem na sałatki i ma mnóstwo witamin. Smakuje wybornie!

Jak dołączycie do tego inne wiosenno letnie smakołyki – młodą marchewkę, rzodkiewki – będzie bardzo ładna i smaczna kompozycja!

 

PRZEPIS SAŁATKA Z MŁODEJ KAPUSTY PEKIŃSKIEJ

Składniki:

  • 0,5 kapusty młodej pekińskiej
  • 1 szklanka kiszonych rzodkiewek – przepis
  • 1 jabłko
  • 1-2 marchewki młode
  • 1 garść świeżych listków bazylii
  • 1 duża łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka przyprawy do sałatek

 

Jak zrobić sałatka z młodej kapusty pekińskiej:

  1. Najpierw kapustę pekińską szatkujemy drobno.
  2. Potem jabłko kroimy w drobna kosteczkę.
  3. Następnie rzodkiewki kroimy w plasterki lub inne dowolne kawałki.
  4. Zaraz potem marchew obieramy i ścieramy na tarce.
  5. Potem listki bazylii rwiemy na kawałki.
  6. Finalnie wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
  7. Na końcu doprawiamy do smaku.

Sałatka z młodej kapusty pekińskiej