Pizza z pesto z suszonych pomidorów

Pizza z pesto z suszonych pomidorów Prosta pizza z minimalną ilością składników i ciekawym dodatkiem jakim jest pesto z suszonych pomidorów. Powstała pod wpływem chwili i muszę Wam przyznać, że była naprawdę pyszna. Pesto zazwyczaj używam do makarony, ale tym razem postawiłam na nieco inne rozwiązanie. Wyszło pysznie.

Jak widzicie moja pizza jest z dodatkiem mięsa (z myślą o moim mężu), ale śmiało możecie zrobić wersję wegetariańską. Wówczas polecam dodać na wierz trochę zielonych listków i kilka plasterków świeżych pomidorów. Jest jeszcze smaczniej. Może kiedyś uda mi się i takie zdjęcie zamieścić. U nas pizza znika tak szybko, że często nie mam czasu na zdjęcia 😉

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 8 g suchych drożdży
  • 200 ml ciepłej wody
  • 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
  • 1 dymka
  • kawałek ulubionej wędliny/kiełbasy
  • pesto z suszonych pomidorów Hotz
  • ser mozzarella wiórki lub innych ulubiony
  • listki świeżej bazylii do podania

Dodatkowo:

  • duża blacha z piekarnika
  • papier do pieczenia
  • odrobina oleju

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy sól, cukier, suche drożdże, olej i ciepłą wodę (nie gorącą!). Wyrabiamy ciasto dłonią tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne. Warto je wyrabiać ciut dłużej. W razie potrzeby można podsypać rękę delikatnie mąką. Z ciasta formujemy a la kulę i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce (u mnie w specjalnej misce do ciast drożdżowych z przykrywką). U mnie jest ciepło więc przeważnie wystarczy 30-40 minut.

Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Papier smarujemy delikatnie olejem. Wykładamy ciasto i ugniatamy na kształt pizzy.

Spód smarujemy pesto, posypujemy połową sera, układamy plasterki wędliny/kiełbasy, pokrojoną dymkę i posypujemy resztą sera.

Pizze wkładamy do nagrzanego do 240 stopni piekarnika na środkowy poziom (lub jeden poziom niżej). Pieczemy około 12-15 minut (pizze należy obserwować, bo czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, warto na nią spojrzeć już po 8 minutach i wówczas ocenić ile jeszcze powinna się piec).

Podajemy z listkami świeżej bazylii i ulubionym sosem np. czosnkowym.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz