Smakowite klasyczne drożdżówki z serem. W pierwotnej wersji miały być oblane lukrem, jednak wyszły tak pyszne że połowa zniknęła zanim, zdążyłam go zrobić :). Polecam wszystkim miłośnikom drożdżowych wypieków.
Składniki na ciasto:
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 kostki świeżych drożdży 25 gram
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 1 jajko
- 1 żółtko ( białko zostawiamy do posmarowania drożdżówek)
- 4 łyżki cukru
- 60 gram roztopionej margaryny/masła
Składniki na masę serową :
- 500 gram twarogu półtłustego
- 40 gram miękkiego masła
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 żółtko
- 80 gram cukru pudru
Przygotowanie:
- rozczyn z drożdży: do wysokiej szklanki lub miseczki wkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru i 3 łyżki mąki, całość mieszamy z 1/3 szklanki ciepłego mleka, odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 10 min aż rozczyn zwiększy swoją objętość,
- przygotowanie ciasta: rozpuszczamy masło/margarynę w rondelku i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia,
- do miski przesypujemy mąkę,dodajemy cukier,wlewamy rozczyn drożdży, wbijamy jajko i żółtko, wlewamy pozostałe mleko, wyrabiamy ciasto, pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczony tłuszcz, ( w razie potrzemy możemy dodać więcej mąki), gotowe ciasto wkładamy do miski na dnie obsypanej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 1-1,5 godziny,
- w międzyczasie twaróg przeciskamy przez praskę lub mielimy, następnie miksujemy i dodajemy do niego stopniowo żółtko jaja, cukier puder, cukier wanilinowy i miękkie masło. Miksujemy aż powstanie jednolita masa,
- gdy minie godzina i ciasto ładnie wyrośnie ponownie krótko je zagniatamy i dzielimy na 9 równych części, formujemy z nich okrągłe bułeczki, i układamy na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia pamiętając o zachowaniu odległości między drożdżówkami, tak przygotowane bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 min aby jeszcze trochę urosły,
- gdy drożdżówki podrosną dnem szklanki w każdej robimy wgłębienie mocno przyciskając szklankę do samej blaszki, smarujemy pędzelkiem pozostałym białkiem, w powstałe zagłębienie nakładamy solidną łyżkę masy serowej,
- gotowe drożdżówki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 20 min do momentu zarumienienia się bułek, gotowe drożdżówki odstawiamy do przestudzenia,
Zdjęcia