.

.

sobota, 30 maja 2020

Zawijane drożdżówki z serem-mięciutkie i puszyste +FILM

Cześć Kochani, dziś zapraszam Was na pyszne, domowe zawijane drożdżówki z serem. Są one bardzo łatwe do zrobienia, a smakują rewelacyjnie. 





Długo zachowują świeżość, są idealne do kawy czy na śniadanie zarówno dla dużych i małych. Zapraszam

Tradycyjnie zapraszam Was na film, i mój kanał na Youtube :) 


SKŁADNIKI 
Z podanych proporcji wychodzi bardzo dużo drożdżówek 

CIASTO
-70g świeżych drożdży
-1 kg mąki pszennej tortowej+do podsypania
-500ml ciepłego mleka
-1 szkl cukru
-cukier waniliowy
-4 jajka
-125g rozpuszczonego i przestudzonego masła


NADZIENIE

-500g sera białego półtłustego
-1 jajko
-0,5 szkl cukru
-cukier waniliowy

LUKIER CYTRYNOWY

-sok z połowy cytryny
-cukier puder


DODATKOWO

-jako do smarowania bułeczek

Do miski wkruszamy drożdże, dodajemy trochę cukru (z 1 szklanki) oraz trochę maki (z 1 kg) i dodajemy ciepłe mleko, wszystko mieszamy do rozpuszczenia drożdży i odstawiamy na 15 minut do podrośnięcia. 

W tym czasie do miski dajemy 4 jajka i resztę cukru-ubijamy na jasną masę.

Gdy drożdże podrosną dodajemy do nich cukier waniliowy, wcześniej ubite jajka z cukrem i resztę mąki. Wszystko mieszamy, dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło i zaczynamy zagniatanie. Na początku ciasto się klei więc podsypujemy troszkę mąką, i wyrabiamy. Wyrabiamy dość długo tak by ciasto zaczęło odchodzić od ręki i dna miski. Odkładamy je na około 30-40 minut do wyrośnięcia-w ciepłe miejsce i przykryte.


W tym czasie robimy nadzienie serowe.
Do miski dajemy ser biały (ja użyłam półtłustego), dodajemy do niego cukier, cukier waniliowy oraz jedno jajko. Wszystko miksujemy do połączenia. Jeśli macie suchy ser, można do masy dodać odrobinkę mleka.


W wyrośniętego ciasta urywamy kawałek, i wałkujemy na dość duży i cienki placek o kształcie zbliżonym do prostokąta.

Smarujemy go cienko nadzieniem serowym i zwijamy, jeden bok i przykrywamy drugim. łączenie dociskamy dokładnie.





Następnie całość kroimy na paski.

Każdy pasek zawijamy na dwa razy. Tak przygotowane bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy jajkiem i pieczemy na złoty kolor w temp 180 stopni grzanie góra-dół bez termoobiegu. Wstawiamy do już nagrzanego piekarnika.

Upieczone możemy polać niteczkami lukru cytrynowego, nie jest to jednak konieczne.
Tak samo postępujemy z pozostałym ciastem, przepis jest bardzo wydajny i bułeczek wychodzi na prawdę dużo.
Bułeczki w pieczeniu pięknie rosną.





Gorąco polecam takie drożdżówki,Jeśli będą przechowywane  w szczelnym pudełku, pojemniku czy woreczku długo zachowują  świeżość, są bardzo puszyste mięciutkie i pyszne. Polecam i życzę udanych wypieków.

Zapraszam na film :)


20 komentarzy:

  1. To kolejny Pani przepis wypróbowany przeze mnie. Kolejny udany.
    Serdecznie pozdrawiam. ewa

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszne. Znikaja bardzo szybko. Baaaardzo polecam 🙂

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam serdecznie. Bułeczki wyglądają super. Przepis, który znalazłam tej chwili, zachęca mnie do jego wypróbowania. Jestem z tych osób, które niewiele umieją upiec z własnej fantazji, dlatego trzymam się wiernie do przepisu. I tutaj mam problem a wiec i pytań:
    1. Ile bułeczek faktycznie wychodzi z podanej ilości ciasta.
    Muszę znać odpowiedz na to pytanie, bo zaczynajac formowanie bułeczek muszę wiedzieć jak rozdzielić ciasto w sosu ku do ilości masy serowej, abym na koniec pracy wykorzystała obie części.
    2. Na ile stopni włączyć piekarnik (być może przeoczyłam ten wiadomość oglądając filmik).
    Z góry dziekuje za odpowiedzi na moje pytania.
    Już cieszę się na smakowanie mojej pracy 🤞😊
    Pozdrawiam i dziekuje za przepis
    Bozena

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może Pani podzielić ciasto na 2 części, rozwałkować na duże placki i na jeden dać pół masy serowej i na drugi też pół. Ile bułeczek wychodzi? dużo-nie podam konkretnej liczby bo nie liczyłam ale na pewno około 30. Oczywiście ich ilość zależy od wielkości. Ja robiłam dość małe. Piekarnik grzejemy do 180 stopni (jest to napisane i podane w filmie). Pieczemy BEZ termoobiegu, grzanie góra-dół, wstawiamy do już nagrzanego piekarnika. pieczemy na złocisty kolor. Bułeczki na pewno wyjdą są na prawdę łatwe. Proszę dokładnie wyrobić ciasto-to najważniejsze :) Trzymam kciuki

      Usuń
  4. Miałam na myśli ...:
    ”muszę wiedzieć jak rozdzielić ciasto w stosunku do ilości masy serowej...”

    OdpowiedzUsuń
  5. Bułki pycha
    Przepis super.
    Tylko dlaczego tak mocno przywarły do papieru?
    🤔☹️🤔☹️🤔

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tego nie wiem, może ciasto nie było wystarczająco podsypane mąką, ale nawet wtedy nie powinny się przykleić. Mi się to nigdy nie zdarza. Na przyszłosć oprósz leciutko mąką dół bułeczek.

      Usuń
  6. Bułeczki przepyszne. Z całego serducha polecam

    OdpowiedzUsuń
  7. Jest świetny ale masła wg mnie za duzo

    OdpowiedzUsuń
  8. Dzisiaj znowu były bułeczki serowe.Uwielbia je cała rodzina:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wypróbowałam przepis. Swoje ciasto podzieliłam na 4 kule, każdą rozwałkowałam na placki, złożyłam i podzieliłam na 8 pasków. Stąd mi wyszły 32 sztuki. Nie dawałam lukru. Te świeżo upieczone były super pyszne. Ostatnią sztukę mąż zjadł 4 dni po ich upieczeniu. Ciasto bylo lekko czerstwe ale w miejscu sera wilgotne. Mój ser wyszedł dość lejący więc przy skręcaniu część farszu wyciekała. Nie chciałam zagęszczać sera bułką tarta ani kaszą manną więc został półpłynny. Po upieczeniu w 170`C przez 22 minuty nadmiar wody wyparował a ser świetnie się trzymał. Polcam przepis jako na prawdę dobry. Pozdrawiam serdecznie, Sisi

    OdpowiedzUsuń
  10. Hej. Przepis jest genialny w swojej prostocie. Ja zmodyfikował o tyle, że dodaję o 1 kostkę sera więcej i drożdże suche czasami. Bułki przepyszne ♥️🤩

    OdpowiedzUsuń
  11. Bułeczki są pyszne. Robię je już 3 raz.

    OdpowiedzUsuń
  12. Zrobiłem z połowy składników. Smakują wszystkim.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko